Οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης υποδηλώνουν πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος.
Σε μελέτη με σχεδόν 1.000 εθελοντές ηλικίας 55 ετών και άνω, αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι παρουσίαζαν σημαντική διαφοροποίηση της συστολικής πίεσης (της μεγάλης) κάθε φορά που πήγαιναν για τσεκ απ στον γιατρό τους, είχαν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργικών και απώλεια της λεκτικής μνήμης σε σύγκριση με όσους είχαν τις αναμενόμενες διακυμάνσεις της πίεσης.
Ανάλογη συσχέτιση παρατηρήθηκε και σε όσους παρουσίαζαν μεγάλη διακύμανση της διαστολικής πίεσης (μικρής) αλλά μόνο στις ηλικίες 55-64 ετών.
Οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να σχετίζονται με ταχύτερη έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων ακόμα κι αν συμβαίνουν στη μέση ηλικία, αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται ελαφρώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπο Κιν, από το Ινστιτούτο Καρκίνου Rutgers στο Νιου Τζέρσι. «Έως πρότινος, οι μεγάλες διακυμάνσεις της μεταξύ των μηνιαίων ή ετήσιων επισκέψεων στους γιατρούς δεν απασχολούσαν την ιατρική κοινότητα, αλλά την τελευταία εξαετία έχουν συσσωρευτεί στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας».
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι «ίσως δεν αποτελούν τυχαίο ή ασήμαντο φαινόμενο που οφείλεται λ.χ. στη λήψη φαρμάκων, αλλά έναν πιθανό προγνωστικό δείκτη της υγείας», πρόσθεσε.
Η αρτηριακή πίεση των εθελοντών που συμμετείχαν αξιολογήθηκε στη διάρκεια τριών ή τεσσάρων συνεχόμενων επισκέψεων στους γιατρούς.
Σύμφωνα με τη δρα Ζιζέλ Γουλφ-Κλάιν, διευθύντρια Γηριατρικής Αγωγής στο νοσηλευτικό όμιλο Northwell Health της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αν και είναι γνωστό ότι η υπέρταση σχετίζεται με την άνοια, εξίσου επιζήμια μπορεί να είναι και η πίεση που άλλοτε είναι υψηλή και άλλοτε χαμηλή.
Στόχος πρέπει να η διατήρηση σταθερής αρτηριακής πίεσης, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Hypertension».