Μία απίστευτη καταγγελία έρχεται στο φώς της δημοσιότητας που δείχνει την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας: Ένας καρκινοπαθής χειροτέρεψε διότι πήρε γενόσημα φάρμακα λόγω έλλειψης τουλάχιστον 3 φαρμάκων που ήταν κατάλληλα για την περίπτωσή του…
Χειροτέρεψε λόγω ελλείψεων
Το περασμένο καλοκαίρι ένας ασθενής, σε μεγάλη ιδιωτική κλινική του κέντρου των Αθηνών, έπρεπε να υποβληθεί σε δύο θεραπείες με «Carboplatin» και «Vinorelbin». Τo Vinorelbin δεν υπήρχε κι έτσι έγινε μία μόνον θεραπεία με Carboplatin. Μετά από νέες αξονικές τον Σεπτέμβριο, οι γιατροί αναγκάστηκαν και πάλι να αλλάξουν το σχήμα της χημειοθεραπείας του ασθενούς λόγω ελλείψεων φαρμάκων: Μία χημειοθεραπεία με Taxoterre. Και πάλι το Taxoterre δεν υπήρχε, και έτσι έγινε μία χημειοθεραπεία με Taxol.Παράλληλα, ο ασθενής έκανε και 12 ακτινοθεραπείες.
Η πορεία του ασθενούς μετά την αλλαγή του σχήματος και ανάμεσα στις δύο χημειοθεραπείες δεν πήγε καλά και αυτό –σύμφωνα με τους γιατρούς- οφείλεται στην έλλειψη των συγκεκριμένων φαρμάκων
Όταν ο υπουργός Υγείας περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι, διαπληκτιζόμενος με συνδικαλιστές -και όχι μόνο-, υμνώντας τον αρχηγό της παράταξής του, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η υγεία «μυρίζει θάνατο»…
Χαλασμένα μηχανήματα, χρεωκοπημένοι οργανισμοί και -το χειρότερο απ’ όλα- έλλειψη φαρμάκων, συνθέτουν ένα σκηνικό διάλυσης στο ελάχιστο αγαθό που θα μπορούσε να απολαμβάνει ένας πολίτης μίας πολιτισμένης χώρας: την υγεία του!
Ντροπή να λέγονται φάρμακα
Η δραματική αυτή κατάσταση δεν επικρατεί μόνο στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και στα ιδιωτικά, στην περίπτωση ασθενών με βαριά νοσήματα, συχνά το παιχνίδι μεταξύ ζωής και θανάτου εξαρτάται από γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως.
Τα σκευάσματα αυτά (διότι είναι ντροπή να λέγονται φάρμακα) όχι μόνον δεν κοστίζουν λιγότερο για το ελληνικό δημόσιο απ’ ότι τα αυθεντικά, αλλά στον τελικό λογαριασμό μπορεί να κοστίσουν και πολύ ακριβότερα.
Φάρμακα «ότι να ναι» χωρίς βιογραφικό
Χαρακτηριστική η περίπτωση ασθενούς σε μεγάλη ιδιωτική κλινική, ο οποίος μετά τη λήψη γενόσημων φαρμάκων για τα οποία, μάλιστα, δεν υπήρχε ούτε καν στατιστικό «βιογραφικό» ως προς την επιτυχή δράση σε ασθενείς, έμεινε για 4 ημέρες στην εντατική. Και αν υπολογίσει κανείς το επιπλέον κόστος των 4 ημερών, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, πέρα από τον κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, την τεράστια επιβάρυνση.
Τα «παιχνίδια» αυτά παίζονται όμως και στην πλάτη των καρκινοπαθών, με τους ογκολόγους να «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» λόγω των ελλείψεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά μια και τα φάρμακα των χημειοθεραπειών είναι «είδος υπό εξαφάνιση».
Πέθανε από γενόσημο… Τιμωρήθηκε ο γιατρός
Διευθυντής κλινικής σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας μας αποκάλυψε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, ασθενής πέθανε μετά τη χρήση γενόσημου φαρμάκου. Ο διευθυντής της παθολογικής του συγκεκριμένου νοσοκομείου αρνήθηκε να μας δώσει επιπλέον στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη. Το τραγικό στην ιστορία αυτή είναι ότι ο συγκεκριμένος λειτουργός της Υγείας, τιμωρήθηκε υπηρεσιακώς γιατί τόλμησε να πει την αλήθεια.
Ας διαβάσει ο υπουργός για τον Ιπποκράτη!
Η ζωή των ασθενών να βρίσκεται σε «διαθεσιμότητα». Διότι πρωτεύον για τον υπουργό είναι η ικανοποίηση της τρόικα και του πρωθυπουργού του.
Μια και ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει τόσο καλά την Ελληνική ιστορία, ίσως θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή να διαβάσει για τον Ιπποκράτη.
Άθλια η κατάσταση…Πεθαίνουν ασθενείς στο δρόμο
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας Κώστας Γιαννάκενας, όταν ερωτήθηκε τον περασμένο μήνα για την κατάσταση στη δημόσια υγεία σε Αχαΐα, ήταν αποστομωτικός: «Αισχρή… Πεθαίνουν ασθενείς στο δρόμο, στις διακομιδές, γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές που οφείλουμε να έχουμε ως κράτος και ως σύστημα υγείας».
Και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηλείας, Κοσμάς Αλεξίου, είπε: «Σχεδόν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν τραγικά περιστατικά τα οποία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων, έχουν άσχημη κατάληξη».