Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται ένας ασθενής, ο οποίος εμφάνισε εγκεφαλίτιδα μετά τη μόλυνσή του με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς με ήπιες εκδηλώσεις της νόσου νοσηλεύονται σε κλινικές διαφόρων νοσοκομείων.
Μάλιστα, δύο νέα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στην Αττική από τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Από τις αρχές Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η δραστηριότητα του ιού στη χώρα μας, έχουν διαγνωστεί οκτώ κρούσματα της λοίμωξης των κουνουπιών, με την εστία της λοίμωξης να βρίσκεται στη βορειοανατολική Αττική.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, δύο ασθενείς έχουν αναφερθεί στη Θεσσαλονίκη στις περιοχές Μενεμένη και Ωραιόκαστρο, αντιστοίχως, και έξι ασθενείς στην Αττική, από το Ηράκλειο και την Πεντέλη μέχρι την Παλλήνη και την Αρτέμιδα. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για ηλικιωμένους καθώς και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.
Τα μέτρα προστασίας που προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Έντονη είναι η παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό των κουνουπιών καταγράφονται στα Σκόπια, τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν τη σημασία των μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια με τα οποία και μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου, συστήνοντας τη χρήση εντομοαπωθητικών για το σώμα και για τους χώρους, την απομάκρυνση από στάσιμα ή λιμνάζοντα νερά, τη χρήση πλεγμάτων στα παράθυρα και τις πόρτες.