Τα συνηθέστερα “κοινά “προβλήματα ,πού μπορεί να μας χαλάσουν τις διακοπές μας και ποια φάρμακα χρειάζονται.
Αχρείαστο να είναι αλλά οι διακοπές χρειάζονται και το φαρμακείο τους! Άλλωστε , ακόμα και μέσα στο σπίτι μας έχουμε συνήθως κάποιες πρώτες βοήθειες διαθέσιμες .
Ωστόσο , στις διακοπές μπορεί να προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα , λαμβάνοντας υπ΄όψη και το γεγονός , πως θα βρισκόμαστε πιθανότατα μακριά από μεγάλα νοσοκομεία και ειδικούς ιατρούς .
Κατ΄αρχήν, τονίζει ο παθολόγος Βασίλης Ρώτας, ας μην κάνουμε τους γιατρούς: Η άγνοια είναι μεγάλη αιτία κινδύνου ,ειδικά σε θέματα υγείας . Ας έχουμε πρόχειρο το τηλέφωνο του οικογενειακού μας γιατρού ώστε να σε περίπτωση ανάγκης να τον καλέσουμε για συμβουλές.
Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν τι συνθήκες επικρατούν στην περιοχή που θα πάμε, που βρίσκεται το κοντινότερο Κέντρο Υγείας, όπως και το πώς θα βρούμε σε περίπτωση ανάγκης φαρμακείο.
Οσον αφορά τώρα το φαρμακείο που θα μεταφέρουμε μαζί μας, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μαζί μας επαρκή ποσότητα από φάρμακα τα οποία λαμβάνουμε για χρόνιες παθήσεις.
Τώρα τα συνηθέστερα πιθανά “κοινά “προβλήματα ,πού μπορεί να μας χαλάσουν τις διακοπές είναι τα παρακάτω, όπως αναφέρει ο κ. Ρώτας σημειώνοντας και ποια φάρμακα χρειάζονται σε κάθε περίπτωση:
1.Κάποιος πόνος ( κεφάλι , δόντι , κάποιο μικρό διάστρεμμα ). Ειδική κατηγορία πόνων είναι οι κωλικοί τού νεφρού , του εντέρου και οι πόνοι περιόδου.
Οι πρώτοι αντιμετωπίζονται με κοινά αναλγητικά όπως ασπιρίνη ,παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Οι δεύτεροι ,απαιτούν μαζί και κάποιο σπασμολυτικό .
Όσο για τις «καούρες» , τα αναλγητικά απαγορεύονται και η πρώτη βοήθεια είναι κάποιο αντιόξινο.
2. Γαστρεντερίτιδα : αντιεμετικό σιρόπι , χάπια ή υπόθετα και αντιδιαρροϊκά χάπια. Επειδή συνήθως συνυπάρχουν , είναι άτοπο να χορηγήσεις υπόθετα σε διάρροια . Ομως γενικά , αυτά δρούν ταχύτερα και από την ενδομυϊκή ένεση.
3. Αλλεργίες , τσιμπήματα από έντομα ή μέδουσες , εγκαύματα : Αλοιφές αντιαλλεργικές και κορτιζονούχες με ή χωρίς αντιβιοτικό, καθώς και αντιαλλεργικά χάπια . Η κορτιζόνη θέλει προσοχή. Επίσης , ένα αντιαλλεργικό εισπνεόμενο μπορεί να βοηθήσει .
Κάποιοι θέλουν να παίρνουν μαζί τους και μία ένεση κορτιζόνης : γνωρίζετε να κάνετε ενέσεις; Ωστόσο , κάποιος θα βρεθεί να ξέρει , αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι θέλει ειδικές συνθήκες φύλαξης .
4. Απαραίτητα για μικροτραυματισμούς είναι τα τσιρότα και τα αντισηπτικά ,οξυζενέ, οινόπνευμα ,βάμμα ιωδίου κλπ. Τα τελευταία βοηθούν και στις μυκητιάσεις .Πάρτε μαζί και ένα τσιμπιδάκι για τα αγκάθια τού αχινού. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο! Εάν τυχόν μαζέψετε φραγκόσυκα με γυμνά χέρια , τραβήξτε τα αγκάθια μ’ ένα τσιρότο.