Νιώσατε ποτέ πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος σας χωρίς να μπορείτε να τον προσδιορίσετε;
Ο πόνος διαρκεί περισσότερο από τρίμηνο; Ξυπνάτε το πρωί και έχετε δυσκαμψία; Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια; Οι πόνοι γίνονται εντονότεροι όταν η ψυχολογική σας διάθεση δεν είναι καλή; Έχετε ακούσει για την ινομυαλγία; Την πάθηση που βασανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο; Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί και θα βρείτε απαντήσεις σε κάθε σας απορία.
H Ινομυαλγία είναι μια σύγχρονη νόσος που εκδηλώνεται με πόνο και τοπική ευαισθησία σε διάφορα σημεία του σώματος διάρκειας πέραν των 3 μηνών. Οι πόνοι αυτοί συνοδεύονται πολλές φορές από πρωινή μυϊκή δυσκαμψία, διαταραχές του ύπνου, καταβολή και αίσθημα κόπωσης και επιτείνονται μετά από σωματική ή ψυχική κόπωση, σε ψυχρό περιβάλλον και σε μεταβολές των καιρικών συνθηκών. Αντίθετα βελτιώνονται με τη μάλαξη, το θερμό περιβάλλον και την ψυχική ηρεμία. Πολλές φορές τα άτομα με Ινομυαλγία παρουσιάζουν ταυτόχρονα ημικρανία ή ευερέθιστο έντερο. Η πάθηση είναι αρκετά συχνή (2%-4% του πληθυσμού) και προσβάλλει κύρια γυναίκες 35-45 ετών…
Αν και το αίτιο της νόσου είναι άγνωστο έχει παρατηρηθεί ότι έντονα στρες του οργανισμού όπως μια σοβαρή λοίμωξη, ένας σοβαρός τραυματισμός, έντονα ψυχικά προβλήματα ή κάποια άλλη σοβαρή νόσος μπορεί να προκαλέσουν τον εκλυτικό παράγοντα. Πιστεύεται ακόμη ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Στους ασθενείς που πάσχουν από Ινομυαλγία ο ρόλος του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Μελέτες που στηρίζονται σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία αποκάλυψαν, ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν χαμηλό ουδό στα ερεθίσματα του πόνου που έρχονται από την περιφέρεια. Δηλαδή τα άτομα αυτά πονούν πιο εύκολα και πιο έντονα απότι άλλα και ο εγκέφαλός και τα αντίστοιχα κέντρα του νωτιαίου μυελού τους δεν μπορούν να ελέγξουν και να καταστείλουν τα καθημερινά αλγεινά ερεθίσματα (central sensitization). Η υπεραλγησία αυτή οφείλεται είτε σε τοπική αύξηση των διεγερτικών νευρομεταβιβαστών (wind up) (ουσία Ρ, Γλουταμικό, κυτοκίνες, Ιντερλευκίνες κα), είτε σε μείωση των κατασταλτικών νευρομεταβιβαστών (ενδορφίνες, σεροτονίνη κα), είτε πολλές φορές και σε συνδυασμό των δύο αυτών καταστάσεων.
Για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει: α) Να αποκλεισθεί με κλινικά και εργαστηριακά μέσα οποιαδήποτε ρευματική ή άλλη πάθηση, β) Το άτομο να έχει ορισμένα ψυχικά χαρακτηριστικά όπως πχ αγχώδη και τελειοθηρικό χαρακτήρα, γ) Να υπάρχει χρόνια διαταραχή του ύπνου του και δ) Να ανευρίσκεται κλινικά τοπική ευαισθησία σε 11 από τα 18 σημεία που αναφέρονται παρακάτω:
– Στη μεσότητα της άνω πτυχής του τραπεζοειδούς μυός (δεξιά και αριστερά)
– Στη 2η πλευροχονδρική συνένωση (δεξιά και αριστερά)
– Στη παρακονδύλιο απόφυση (δεξιά και αριστερά)
– Στη πρόσφυση του υπερακανθίου μυός (δεξιά και αριστερά, στη μέση περίπου του έσω χείλους της ωμοπλάτης.
– Στον αυχένα, στη περιοχή των εγκαρσίων αποφύσεων του Α5-Α7 και στη βάση του κρανίου.
– Στον μείζονα τροχαντήρα (δεξιά και αριστερά)
– Στα άνω έξω τεταρτημόριο του γλουτού (δεξιά και αριστερά)
– Στο υποδόριο λίπος της έσω επιφάνειας της άρθρωσης του γόνατος (δεξιά και αριστερά). Πάνω από τον έσω σύνδεσμο.
Η ευαισθησία αυτή τεκμηριώνεται όταν κάποιος πιέσει με τον αντίχειρά του τα συγκεκριμένα σημεία τόσο ώστε να ασπρίσει (ελαφρά) τοπικά το δέρμα. Η πίεση αυτή είναι περίπου 4mg/cm2. Τελευταία η αναζήτηση αυτών των σημείων δεν θεωρείται από πολλούς ότι είναι απαραίτητη για την διάγνωση.
Παρά τη θεραπεία με αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα και αναλγητικά η ασθενής δεν βελτιώνεται. Χαρακτηριστικό της θεραπείας με αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας για 7-10 ημέρες, μετά από κάθε αλλαγή φαρμάκου και η επαναφορά τους στην συνέχεια.
Η πρώτη θεραπευτική κίνηση που βοηθά, πολλές φορές πολύ περισσότερο από τα φάρμακα, είναι η πλήρης και καθαρή εξήγηση της πάθησης και των αιτίων της στον ασθενή. Μπορεί να βοηθήσουν ακόμη η φυσιοθεραπεία με σκοπό την μυϊκή χαλάρωση της ασθενούς, η ήπια γυμναστική, η αλλαγή περιβάλλοντος και η θαλασσοθεραπεία. Αλλες περίεργες και μη τεκμηριωμένες θεραπείες, στις οποίες καταφεύγουν πολλές φορές και εύκολα οι ασθενείς με Ινομυαλγία, καλό θα είναι να αποφεύγονται.