Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης, είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων, με εμπειρία μεγαλύτερη των 20 χρόνων και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου, εφόδια τα οποία είναι αναγκαία στην απαιτητική χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.
Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης, πιστεύει στην αξία της εξειδίκευσης και γι΄αυτό έχει επενδύσει πολύ τόσο στην δική του εκπαίδευση όσο και σε αυτή των συνεργατών του. Έψαξε και βρήκε τους καλύτερους δασκάλους στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το καλύτερο Κέντρο Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, στον κόσμο, το Cisanello στην Πίζα της Ιταλίας και είναι τακτικό μέλος πολλών Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, που έχουν σαν αντικείμενο τη χειρουργική του θυρεοειδούς. Όλα αυτά του έχουν εξασφαλίσει υψηλή εξειδίκευση, από την οποία επωφελούνται οι ασθενείς του.
Όλες οι κατευθηντήριες οδηγίες για τη χειρουργική του θυρεοειδή αναφέρουν τη σπουδαιότητα της εξειδίκευσης σε αυτή την απαιτητική χειρουργική και ότι οι πιθανότητες ύπαρξης επιπλοκών είναι πολύ λιγότερες, όταν αυτές οι επεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένους χειρουργούς.
Τι είναι ο θυρεοειδής;
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη μπροστινή επιφάνεια του λαιμού, κάτω από το λάρυγγα ή κάτω από το μήλο του Αδάμ και αναδιπλώνεται γύρω από την τραχεία. Όταν λέμε ενδοκρινής σημαίνει ότι παίρνει το ιώδιο που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με τη διατροφή του και παράγει ορμόνες, οι οποίες φεύγουν από αυτόν και πηγαίνουν σε άλλα όργανα και ρυθμίζουν τη λειτουργία τους, συμβάλει ακόμη και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού ρυθμού, της ανάπτυξης του σώματος και πολλών άλλων. Είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού ή όπως τον αποκαλούμε συχνά «ο πλοηγός» του οργανισμού.
Είναι πολύ σημαντικός γιατί η παραμικρή του δυσλειτουργία, προκαλεί πολλά προβλήματα στον άνθρωπο.
Όζος θυρεοειδούς
Όζος είναι η ανάπτυξη ή εμφάνιση ενός ογκιδίου στον θυρεοειδή αδένα, το οποίο προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του θυρεοειδούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των όζων είναι καλοήθεις, ένα μικρό ποσοστό όμως αυτών μπορεί να είναι κακοήθεις.
Πότε χρειάζεται να χειρουργηθεί κάποιος στο θυρεοειδή;
-Απόλυτη ένδειξη για χειρουργείο είναι η ύπαρξη κακοήθειας(καρκίνου), αυτό συνήθως καθορίζεται από βιοψία με λεπτή βελόνα(FNA)
-H ύπαρξη κάποιου όζου που είναι ύποπτος για κακοήθεια.
-Μια βρογχοκήλη(αύξηση σε μέγεθος του αδένα) που πιέζει τα γειτονικά όργανα και προκαλεί δυσκολία στην κατάποση, στην αναπνοή ή ένα επίμονο βήχα.
-Η ανάπτυξη του θυρεοειδή προς τα κάτω, δηλαδή μέσα στον θώρακα (καταδυώμενη βρογχοκήλη)
-Η υπερβολική δραστηριότητα του θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός ή θυρεοτοξίκωση) η οποία δεν θεραπεύεται με φάρμακα ή θεραπεύεται για ένα διάστημα και υποτροπιάζει συχνά.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Οι περισσότερες επεμβάσεις στις μέρες μας είναι ασφαλείς, ωστόσο κάθε ιατρική πράξη και μάλιστα χειρουργική επέμβαση, έχει γενικούς κινδύνους όπως αντιδράσεις στην αναισθησία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, μόλυνση του τραύματος.
Η χειρουργική του θυρεοειδούς έχει όμως επιπλέον ειδική νοσηρότητα, λόγω του ότι ο αδένας έρχεται σε επαφή με το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία από την κάθε του πλευρά καθώς επίσης και με τους παραθυρειδείς αδένες(4), που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του ασβεστίου.
Ο τραυματισμός των νεύρων μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα στη φωνή, συνήθως προσωρινή και σπανίως 1-2% μόνιμη. Εξαιρετικά σπάνια και μετά από μόνιμη βλάβη των νεύρων μπορεί να προκληθεί αφωνία.
Οι κακώσεις στους παραθυρεοιδείς ή όταν αφαιρεθούν κατά λάθος προκαλούν πτώση του ασβεστίου στο αίμα, που αντιμετωπίζεται με φάρμακα για μερικές εβδομάδες, σπάνια 1-2% δια βίου.
Ποιος χειρουργεί τον θυρεοειδή;
Η επέμβαση που διενεργούμε εμείς είναι η «ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή». Δηλαδή με πολύ μικρή τομή, αφαιρούμε ολόκληρο το θυρεοειδή. Αυτό έχει τεράστια πλεονεκτήματα, αφού δεν κόβουμε τους μύες και δεν υπάρχει πόνος, έχει ελάχιστη νοσηλεία, έχει ταχεία ανάρρωση ο ασθενής και επανέρχεται σχεδόν άμεσα στις δραστηριότητες του και το σημάδι στο λαιμό του διακρίνεται μετά βίας μετά από λίγο χρονικό διάστημα.
Η χειρουργική του θυρεοειδή είναι απαιτητική χειρουργική και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Ο θυρεοειδής βρίσκεται σε επαφή με τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομιλία και με τους παραθυρεοειδείς αδένες, που ρόλο έχουν να ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αυτά πρέπει να διατηρηθούν άθικτα, γιατί αν κακοποιηθούν τα νεύρα εμφανίζεται βραχνάδα, ενώ αν κακοποιηθούν οι παραθυρεοειδείς, εμφανίζεται υποασβεστιαιαμία (μούδιασμα μέχρι και σπασμοί). Αυτές είναι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Από τη μια πλευρά όμως ο στόχος είναι η ολική αφαίρεση του αδένα, ενώ από την άλλη να μην γίνουν τραυματισμοί αυτών των στοιχείων. Επομένως η αναγνώριση, η διαφύλαξη και η προστασία τους δεν είναι εύκολη υπόθεση αν ο χειρουργός δεν είναι εξειδικευμένος, αφού πρέπει να τα απομακρύνει προσεκτικά, από τον αδένα. Η επιλογή να μην αφαιρεθεί το τμήμα του αδένα που έρχεται σε επαφή με αυτά τα στοιχεία, για να προφυλαχθούν από κακώσεις, δεν είναι καλή επιλογή και το αποτέλεσμα δεν είναι το βέλτιστο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την επέμβαση δεν μπορεί, πολλές φορές να ρυθμιστεί εύκολα ο ασθενής και ακόμη χειρότερα όταν διαγνωσθεί καρκίνος, η συμπληρωματική θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο, θα χρειαστεί να είναι μεγαλύτερη και μερικές φορές ο ασθενής χρειάζεται επανεπέμβαση, για να αφαιρεθεί το υπόλοιπο του θυρεοειδούς που απέμεινε. Αυτό έχει ψυχολογική, σωματική αλλά και οικονομική επιβάρυνση και σίγουρα έχει μεγαλύτερο ποσοστό πιθανών επιπλοκών.
Το μέγεθος της τομής σαφώς και παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η μετεγχειρητική ουλή θα βρίσκεται εφ΄όρου ζωής σε εμφανές σημείο στο λαιμό του ασθενή. Ξέρουμε ότι το μέγεθος της τομής είναι αντιστρόφως ανάλογο της εμπειρίας του χειρουργού, όσο πιο έμπειρος χειρουργός τόσο μικρότερη ουλή. Ποιος θα ήθελε λοιπόν να έχει ένα τέτοιο «κόσμημα» στο λαιμό του;
Ενημερωτική εκδήλωση στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Κερατσινίου
Στα πλαίσια της ενημερωτικής δράσης του ιατρείου, διοργανώθηκε ιατρική ενημερωτική εκδήλωση, στο Ίδρυμα «Στοργή Γερόντων» του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος Κερατσινίου, με θέμα «Τα μυστικά των παθήσεων του θυρεοειδή». Ομιλητές ήταν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι μίλησαν για το τι είναι ο θυρεοειδής αδένας, ποιες είναι οι παθήσεις του, πως γίνεται η διάγνωση αυτών των παθήσεων, πως θεραπεύονται και τι πρέπει να κάνουμε για την πρόληψη αυτών των ασθενειών. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού πατέρας Μανώλης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κερατσινίου Δραπετσώνας, η Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, ενώ παρευρέθηκε πλήθος πιστών.