Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να φωτογραφήσουν τον τρόπο με τον οποίο η ινσουλίνη αλληλεπιδρά με τον «υποδοχέα» και απορροφάται από τα κύτταρα. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν στη θεραπεία του διαβήτη.
«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία τρισδιάστατη εικόνα της ινσουλίνης όταν αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα»… δήλωσε ο βιολόγος του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Μάικ Λόρενς. «Ήταν ένα κομμάτι που έλειπε». Ο Λόρενς δήλωσε ότι η ανακάλυψη ήταν το αποτέλεσμα 20ετούς έρευνας.
Ο επιστήμονας είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονταν στην ουσία στο σκοτάδι, αφού δεν είχαν άμεση γνώση της πολύπλοκης διαδικασίας για το πώς αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με τον υποδοχέα για την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.
Ο Λόρενς ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας Αυστραλών, Αμερικανών, Βρετανών και Τσέχων ερευνητών και εξηγεί ότι η κατανόηση της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων μεθόδων για τη χορήγηση ινσουλίνης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων.