”Όταν ρωτάνε για τη ζωή μου λέω ότι πέρασα μια πολύ ευτυχισμένη ζωή”, είχε δηλώσει ο 17χρονος Sam Berns, που πέθανε από βαθιά γεράματα στα 17 του χρόνια.
Ο Sam Berns ο οποίος είχε συγκλονίσει όλο το κόσμο για τον καθημερινό αγώνα που έδινε εναντίον της προγηρίας από την οποία έπασχε, έχασε την μάχη για την ζωή.
Μία από τις πιο σπάνιες γενετικές ασθένειες στον πλανήτη – συμβαίνει μία φορά στις 4 εκατομμύρια γεννήσεις περίπου – και δεν υπάρχει καμία θεραπεία είναι η προγηρία.
Υπολογίζεται ότι τα παιδιά με την ασθένεια αυτή δεν είναι περισσότερα από 250 στον κόσμο και ζουν περίπου οκτώ με 13 χρόνια.
Στο χρονικό αυτό διάστημα μεγαλώνουν και γερνάνε πρόωρα – ζώντας με όλα τα προβλήματα που έχουν οι γηραιότεροι άνθρωποι, π.χ. αρθριτικά και καρδιαγγεακά.
Δυστυχώς τις περισσότερες φορές χάνουν την μάχη για την ζωή από αιτίες που σχετίζονται με τα γεράματα.
Ο Sam Berns διαγνώστηκε όταν ήταν 22 μηνών και οι γιατροί γονείς του, Δρ. Leslie Gordon και Δρ. Scott Berns, ίδρυσαν το 1999, το Ίδρυμα Έρευνας για την Προγηρία με στόχο να βρεθεί η αιτία για την ασθένεια και φυσικά μία θεραπεία.
Η μητέρα του δεν σταμάτησε στιγμή να ερευνά σχετικά με την ασθένεια. Βρέθηκε ότι η συγκεκριμένη αρρώστια οφείλεται στην παραγωγή μίας ελαττωματικής πρωτεΐνης, εξαιτίας μίαs πολύ μικρής μετάλλαξης σε ένα γονίδιο, και κλινικές έρευνες έδειξαν ότι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου θα μπορούσε να περιορίσει τη γρήγορη εξέλιξη της νόσου, την αφύσικα γρήγορη γήρανση των παιδιών αυτών δηλαδή.
Mυστικά ευτυχισμένης ζωής
Ο Sam Berns σε πρόσφατη ομιλία του, είχε αποκαλύψει τα κλειδιά για μία ευτυχισμένη ζωή λέγοντας ότι: δεν έχανε τον χρόνο του για να λυπάται τον εαυτό του και συμβιβαζόταν με όσα δεν μπορούσε να κάνει, εστιάζοντας σε όσα μπορούσε να κάνει, πέρναγε τον χρόνο του με τους ανθρώπους που ήθελε και δεν σταματούσε να κάνει πράγματα. Το σημαντικότερο; Ποτέ δεν έχανε ένα πάρτι όταν είχε την ευκαιρία!
Στη σύντομη ζωή έφτιαξε χιλιάδες πύργους από lego, αγάπησε τα μαθηματικά, έπαιξε στην μπάντα του σχολείου του και μεταξύ άλλων φοίτησε στο MIT και έγινε εφευρέτης…