Το συκώτι βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, κάτω από το διάφραγμα, και έχει βάρος περίπου 1,5 κιλό. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος (μετά το δέρμα) και παίζει ρόλο, μεταξύ άλλων, στην πέψη, στον μεταβολισμό, στην ανοσοποίηση και στην αποθήκευση θρεπτικών συστατικών.
Όταν υπάρχει φλεγμονή ή βλάβη στο συκώτι επηρεάζεται η λειτουργία του και επομένως εκδηλώνεται πόνος, ο οποίος γίνεται αισθητός ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα. Ο πόνος που πηγάζει από το συκώτι συχνά «ακτινοβολεί» επίσης στην πλάτη, στον ώμο ή κεντρικά στην κοιλιά.
Τα συμπτώματα των διαφόρων παθήσεων του ήπατος πολλές φορές εκδηλώνονται όταν οι βλάβες στο όργανο είναι πια αρκετά προχωρημένες, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να αγνοούμε τον πόνο αλλά και ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποια άλλα συμπτώματα υποδεικνύουν διαταραχή στη λειτουργία του ήπατος.
Συνιστάται η άμεση επίσκεψη στον γιατρό εάν εκδηλώνεται πόνος στο συκώτι που συνοδεύεται από ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
– πυρετός
– σκουρόχρωμα ούρα
– ανοιχτόχρωμα ή μαύρα κόπρανα/κόπρανα με ίχνη αίματος
– ναυτία και τάση προς έμετο
– ανεξήγητη απώλεια βάρους
– ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών)
– πρήξιμο στην κοιλιά ή στα πόδια και στους αστραγάλους
[irp posts=”345267″ name=”Τρώτε τα νύχια σας; Από τι κινδυνεύει η υγεία σας”]
– φαγούρα στο δέρμα
– χρόνια κόπωση
– απώλεια όρεξης
Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές παθήσεις του ήπατος που προκαλούν πόνο στο συκώτι. Μερικές από αυτές είναι η χολαγγειίτιδα, η ηπατίτιδα και η κίρρωση.
Συνήθεις αιτίες των παθήσεων του ήπατος είναι οι λοιμώξεις, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, ο καρκίνος, η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ και η συσσώρευση λίπους στο συκώτι, ενώ οι παράγοντες κινδύνου για τις παθήσεις του ήπατος περιλαμβάνουν την χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, το σεξ χωρίς προφύλαξη, την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή τοξίνες, τον διαβήτη και την παχυσαρκία.
Για την πρόληψη των παθήσεων του ήπατος, συνιστάται:
– η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο,
– η χρήση προφύλαξης στο σεξ,
– ο εμβολιασμός ενάντια στην ηπατίτιδα,
– ο προληπτικός έλεγχος για την ηπατίτιδα (εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο),
– η διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια.