Εστίες μικροβίων αποτελούν πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης μέσα στο σπίτι.
Μπορεί να δείχνουν καθαρά αλλά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εάν δεν αντικαθίστανται τακτικά.
Από τις οδοντόβουρτσες μέχρι τα σφουγγαράκια της κουζίνας και από τα τηλέφωνα του ντους έως και τις σανίδες κοπής τροφίμων ζουν και βασιλεύουν διάφορα μικρόβια όπως σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα, μύκητες, e coli, κάντιντα κ.α.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μικρόβια αυτά μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, λοιμώξεις μαλακών μορίων ή μικροβιαιμία ενώ τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, και όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.α.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς να καθαρίζετε σωστά τα αντικείμενα του σπιτιού και πότε να τα αντικαθιστάτε:
οδοντόβουρτσες
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν σε μελέτη τους ότι μια μέση οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια(σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου, Ε. Coli,μυκήτων κάντιντα κ.α.). Τα μικρόβια αυτά μπορεί να μεταδοθούν από το στόμα σε όλον τον οργανισμό, προκαλώντας καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνιες λοιμώξεις. Στο πλα’ίσιο αυτό συστήνουν να να αντικαθίστατια κάθε τρεις μήνες.
σανίδες κοπής τροφίμων
Όπως απέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Υγιεινής της Βρετανίας μια μέση σανίδια κοπής στην κουζίνα έχει 50 φορές περισσότερα βακτήρια από όσα το κάθισμα της λεκάνης στην τουαλέτα.Αυτό συμβαίνει γιατί ο σανίδες δεν καθαρίζονται σωστά όπως οι τουαλέτες.
Οι ειδικοί συστήνουν το καθαρισμό τους με αντιβακτηριακό υγρό και μετά με καυτό νερό ενώ άλλες πρέπει να χρησιμοποιούνται άλλες για τα νωπά κρέατα και άλλες για το ψωμί και τα λαχανικά.
Η αντικατάσταση τους προτείνεται κάθε τρία χρόνια ή νωρίτερα εάν έχουν φθαρεί.
σφουγγαράκια κουζίνας
Πρωταθλητής μικροβίων έχει αναδειχθεί το σφουγγαράκι της κουζίνας για το πλύσιμο των πιάτων.
Μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας απέδειξε ότι τα περισσότερα σφουγγαράκια κουζίνας είναι ποτισμένα με μεγάλο αριθμό βακτηρίων (όπως E. Coli και σαλμονέλα) και τα μεταδίδουν από επιφάνεια σε επιφάνεια. Η πορώδης φύση τους, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία, καθιστούν τα σφουγγάρια ιδεώδες έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων. Τουλάχιστον μια φορά το μήνα πρέπει να αντικαθίστανται με καινούργια.
τηλέφωνο ντους
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ εξέτασαν τηλέφωνα ντους και εντόπισαν ότι το 30% από αυτά είχαν στην επιφάνεια τους ένα μυκοβακτηρίδιο που ευθύνεται για κάποια μορφή πνευμονίας ενώ τα πλαστικά φιλοξενούσαν περισσότερα μυκοβακτηρίδια από τα μεταλλικά.
Οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζονται δύο φορές τον χρόνο.
ηλεκτρική σκούπα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας βρήκαν πρόσφατα ότι το 50% των ηλεκτρικών σκουπών περιέχουν βακτήρια εκ των οποίων το 13% περιείχαν το επικίνδυνο E. Coli.
Για την αποφυγη μολυσματικών ασθενειών οι ειδικοί συνιστούν το ψεκασμό της βούρτσας της σκούπας με αντιβακτηριακό σπρέι μετά τη χρήση της .
επιστροφή στις κουρελούδες
Επιστροφή στις κουρελούδες συστήνουν ο ειδικοί αφού τα παχιά χαλιά, και οι μοκέτες από τοίχο σε τοίχο μαγνητίζουν τα ακάρεα τα οποία ενοχοποιούνται στην πρόκληση των αλλεργιών.
Oι ειδικοί συστήνουν την τοποθέτηση των παραδοσιακών κουρελούδων στο πάτωμα οι οποίες πλένονται και τινάσσονται εύκολα.