Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 10 Οκτωβρίου. Γενικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και η κινητοποίηση για την υποστήριξη της καλύτερης ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας είναι το κεντρικό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017.
Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας δαπανάται στον χώρο εργασίας. Η εμπειρία μας στον χώρο εργασίας είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τη γενική μας ευημερία. Οι εργοδότες και οι διευθυντές, που εφαρμόζουν πρωτοβουλίες στο χώρο εργασίας για την προώθηση της ψυχικής υγείας και για την υποστήριξη των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ψυχικές διαταραχές, βλέπουν κέρδη όχι μόνο στην υγεία των εργαζομένων τους, αλλά και στην παραγωγικότητα τους στην εργασία. Από την άλλη, ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα. Τέτοια είναι θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, απουσιών και χαμηλής παραγωγικότητας.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017: Εκατομμύρια εργαζόμενοι υποφέρουν – Τεράστιο το κόστος στην Οικονομία
Η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι κοινές ψυχικές διαταραχές. Έχουν αντίκτυπο στην ικανότητά μας να εργαστούμε και να δουλεύουμε παραγωγικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη. Περισσότερα από 260 εκατομμύρια ζουν με διαταραχές άγχους. Πολλοί από αυτούς ζουν και με τις δύο αυτές ψυχικές παθήσεις. Μια πρόσφατη μελέτη του ΠΟΥ έδειξε ότι η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε χαμένη παραγωγικότητα.
Είναι προφανές, ότι η κακή ψυχική υγεία των εργαζομένων έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις. Τέτοιες είναι η έλλειψη κινήτρων, ο αυξημένος κύκλος εργασιών, οι απουσίες από ασθένειες λόγω στρες και η εξάντληση.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017: Τι λύσεις υπάρχουν για καλύτερες συνθήκες στον χώρο εργασίας
Οπότε, τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες, για να παρέχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον εργασίας για τους εργαζομένους τους;
Το σημείο εκκίνησης (πρέπει να) είναι η συνειδητοποίηση αυτών των ζητημάτων από τους εργοδότες. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν ευθύνες προς τους υπαλλήλους τους, μερικές από τις οποίες είναι υποχρεωτικές.
Ο χώρος εργασίας πρέπει να είναι ένα περιβάλλον που υποστηρίζει και συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας αίσθησης σκοπού για τον εργαζόμενο. Ένας ψυχικά υγιής χώρος εργασίας βασίζεται σε καλές βασικές σχέσεις με τους προϊσταμένους. Έχει σαφή στρατηγική στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Και η διοίκηση οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της στην λήψη αποφάσεων. Ο χώρος εργασίας πρέπει να αποθαρρύνει τον εκφοβισμό και να ενθαρρύνει την επικοινωνία. Σημαντικό στοιχείο είναι η εύκολη πρόσβαση του εργαζομένου στη διοίκηση. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός “ευτυχισμένου εργασιακού περιβάλλοντος”.
[irp posts=”374736″ name=”Καρκίνος του ήπατος: Τα οκτώ προειδοποιητικά συμπτώματα”]
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017: Η πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική
Η πρόληψη είναι βασική. Οι εταιρείες πρέπει να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αναπτύσσονται. Οφείλουν και να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε τηλεφωνικές υπηρεσίες, για την επαγγελματική αντιμετώπιση αγχωτικών θεμάτων στον χώρο εργασίας. Διότι πολλοί εργαζόμενοι αδυνατούν να διαχειριστούν ψυχολογικά αυτά τα προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται άνετα να μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους προϊσταμένους τους. Αν ο εργαζόμενος αποκαλύψει στην διοίκηση ότι έχει κάποια ψυχική διαταραχή, αυτό θα πρέπει να διαφυλάττεται και να μην δημοσιοποιείται. Οι εργοδότες πρέπει να κρατούν τις όποιες εμπιστευτικές πληροφορίες. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποστηρίζεται να επιστρέψει στην εργασία του όταν γίνει καλά. Και θα πρέπει να γίνουν εύλογες προσαρμογές στην εργασία του (π.χ. να τοποθετηθεί σε λιγότερο απαιτητικούς και πιο κατάλληλους ρόλους εντός της εταιρείας). Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε μαθήματα διαχείρισης στρες, υπηρεσίες επαγγελματικής υγείας και σε ειδικούς ψυχικής υγείας, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017: Τι να κάνουν οι εργαζόμενοι με ψυχικά προβλήματα
Σε γενικές γραμμές, οι υπάλληλοι δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν μια ψυχική διαταραχή στον εργοδότη τους. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες θέσεις, όπως εάν η εργασία περιλαμβάνει επαφές με ευάλωτους ανθρώπους. Ωστόσο, θα ήταν αδύνατο για τον εργοδότη να παράσχει υποστήριξη αν δεν αποκαλυφθεί τίποτα. Αυτό είναι προφανώς ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα στην κοινωνία μας με δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα. Τέτοια είναι η πιθανή απώλειας θέσης εργασίας και η ακατάλληλη χρήση των πληροφοριών που αποκαλύπτονται. Αυτό επιδεινώνεται περαιτέρω από τη γενική κουλτούρα της σιωπής στην κοινωνία μας.
Όταν μιλάμε για θέματα ψυχικής υγείας ή για το πώς μας επηρεάζουν, τείνουμε να μην ανοιγόμαστε. Το στίγμα που περιβάλλει το θέμα δεν βοηθάει την συζήτηση. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι δεν αποκαλύπτουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν. Ακόμη και να ζητήσουν βοήθεια, το κάνουν με φόβο ότι θα είναι στιγματισμένοι, ή ακόμα και ότι θα περιθωριοποιηθούν.
Εργοδότης και εργαζόμενος οφείλουν να δείξουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Τα θέματα ψυχικής υγείας πρέπει να πάψουν να αποτελούν στίγμα στην κοινωνία μας.