Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι νόσου Αλτσχάιμερ, αν τελικά η πειραματική έρευνα που έγινε σε τρωκτικά επαληθευθεί και σε κλινική μελέτη.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, οι πρωτεϊνικές πλάκες που χαρακτηρίζουν την εγκεφαλική δομή των πασχόντων από την ασθένεια είναι το «κλειδί» της υπόθεσης.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έδειξε ότι όταν ξεκίνησε ο σχηματισμός των πλακών, τότε τα τρωκτικά άρχισαν να έχουν διαταραγμένο πρότυπο ύπνου.
Το γενικό αυτό συμπέρασμα δημιουργεί επιστημονική αισιοδοξία καθώς αν επιβεβαιωθεί ότι ισχύει και στους ανθρώπους, τότε θα αποτελέσει χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο.
Ο εντοπισμός πρώιμων ενδείξεων για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι καίριας σημασίας στην αντιμετώπισή της. Οι άνθρωποι δεν εκδηλώνουν προβλήματα μνήμης ή σκέψης παρά μόνο όταν είναι πλέον αργά. Στο σημείο αυτό, τμήματα του εγκεφάλου έχουν ήδη καταστραφεί καθιστώντας την θεραπείας δύσκολη ή και ανέφικτη.
Ανεπάρκεια ύπνου
Η φύση της ασθένειας λοιπόν έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στο «κυνήγι» πρώιμων ενδείξεων που θα συντελούν και σε πρώιμη διάγνωση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα επίπεδα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές φυσιολογικά αυξάνονται και μειώνονται κατά τη διάρκεια του 24ωρου τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους. Ωστόσο, η πρωτεΐνη σχηματίζει μόνιμες πλάκες στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα πειράματα που έκαναν οι Αμερικανοί ερευνητές έδειξαν ότι ποντίκια κοιμόντουσαν για 40 λεπτά ανά ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, όταν άρχισε ο σχηματισμός των πλακών τότε άρχισε να μειώνεται στα 30 λεπτά ο χρόνος ύπνωσης.
Ο Δρ Ντέιβιντ Χολτζμαν εξηγεί ότι «αν οι ανωμαλίες στο πρότυπο ύπνου ξεκινούν τόσο νωρίς και στην πορεία εξέλιξης της νόσου στους ανθρώπους, τότε μας δίνουν ένα εύκολα εντοπίσιμο σύμπτωμα. Αν τα προβλήματα ύπνου υπάρχουν, δεν ξέρουμε την μορφή που έχουν, αν πρόκειται για μειωμένο ύπνο συνολικά ή τα προβλήματα εστιάζονται στην δυσχέρεια διατήρησης της ύπνωσης ή πρόκειται για κάτι άλλο».
health.in.gr