Η αιφνίδια απώλεια των αισθήσεων, γνωστή ως λιποθυμία ή συγκοπή, προκαλεί αναμφισβήτητα ανησυχίες, ωστόσο μπορεί να αποτελεί μεμονωμένο συμβάν και να εξηγείται από μια παροδική ανισορροπία στον οργανισμό.
Η λιποθυμία είναι αποτέλεσμα απότομης μείωσης στο ρυθμό οξυγόνωσης ή παροχής γλυκόζης στον εγκέφαλο. Μοιάζει με κατάσταση ύπνου, καθώς οι ζωτικές λειτουργίες διατηρούνται, η καρδιά συνεχίζει να χτυπά, η αναπνοή δεν διακόπτεται, όμως παρατηρείται απώλεια των αισθήσεων.
Δείτε πέντε παράγοντες που συχνά ευθύνονται για ένα επεισόδιο λιποθυμίας.
1. Υπόταση
Η νευροκαρδιογενής συγκοπή είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες απώλειας των αισθήσεων. Συμβαίνει όταν το τμήμα του νευρικού συστήματος που ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση σταματά να λειτουργεί λόγω κάποιου εξωτερικού παράγοντα, όπως η πολύωρη ορθοστασία, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και ο έντονος φόβος. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία ξεκινά με την επιβράδυνση του καρδιακού παλμού. Στη συνέχεια, τα αιμοφόρα αγγεία των κάτω άκρων διαστέλλονται και συγκεντρώνεται στα πόδια μεγάλη ποσότητα αίματος, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση. Κατ’ επέκταση, μειώνεται ξαφνικά η ροή αίματος στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και προκύπτει η λιποθυμία.
2. Αρρυθμία
Οι τάσεις λιποθυμίας σχετίζονται κυρίως με τύπους αρρυθμίας όπου η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα (πάνω από 150 παλμοί το λεπτό). Στην περίπτωση αυτή, η χρονική περίοδος χαλάρωσης της καρδιάς δεν είναι αρκετή ώστε να φτάσει το αίμα μέχρι τον εγκέφαλο.
[irp posts=”396284″ name=”Ψηφιακή κόπωση: Πώς οι οθόνες καταστρέφουν την υγεία μας”]
3. Πείνα
Η πολύωρη αποχή από το φαγητό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεμένει ο εγκέφαλος από «καύσιμο» και επομένως να αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά. Η σημαντική πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα οδηγεί στη λιποθυμία επειδή ο εγκέφαλος δεν έχει στη διάθεσή του μία από τις βασικότερες πηγές ενέργειας, τη γλυκόζη. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους διαβητικούς και τα άτομα που εκδηλώνουν συχνά κρίσεις υπογλυκαιμίας, καθώς μια ακραία αλλά πιθανή έκβαση είναι το κώμα. Για τα υγιή άτομα, η πολύωρη νηστεία οδηγεί σε τρέμουλο, εφίδρωση ή και λιποθυμία, δεν αποτελεί όμως κίνδυνο για τη ζωή.
4. Συναισθηματική φόρτιση
Δεν συμβαίνει μόνο στις ταινίες, μπορεί και στην πραγματική ζωή κάποιος να χάσει τις αισθήσεις του λόγω σοκ, υπερβολικής χαράς ή υπερβολικής στεναχώριας. Η λιποθυμία λόγω συναισθηματικής φόρτισης είναι συνηθέστερη σε άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη.
5. Αλλαγή στάσης
Σίγουρα σας έχει συμβεί να ζαλιστείτε εάν σηκωθείτε ξαφνικά από την καρέκλα ή το κρεβάτι. Με την αλλαγή στάσης, από την καθιστή/ξαπλωτή στην όρθια, η βαρύτητα «τραβά» το αίμα προς τα πόδια, κάτι που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αίμα αρκετά γρήγορα στον εγκέφαλο και προκύπτει ζαλάδα ή και λιποθυμία.