Οι καρδιοπαθείς που υποφέρουν και από κατάθλιψη ενδεχομένως να ανακουφίζονται από τα καταθλιπτικά συμπτώματα μέσω τακτικής σωματικής άσκησης και παράλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke μελέτησαν 101 καρδιοπαθείς με συμπτώματα κατάθλιψης και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που γυμνάζονταν για 90 λεπτά την εβδομάδα και έπαιρναν επίσης σερτραλίνη παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση, συγκριτικά με αυτούς που είχαν πάρει εικονικά χάπια.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των καρδιοπαθών έχει συμπτώματα κατάθλιψης, η οποία έχει σχετιστεί με περαιτέρω καρδιολογικούς κινδύνους.
Παλαιότερες μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα για το αν τα αντικαταθλιπτικά ή άλλες εδραιωμένες θεραπείες ανακουφίζουν την κατάθλιψη των καρδιοπαθών.
Εξάλλου έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με δείγμα 2.300 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, έδειξε ότι όσοι έκαναν τακτικά γυμναστική είχαν σημαντικές μειώσεις στην καταθλιπτική συμπτωματολογία.
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Duke, οι 101 καρδιοπαθείς με κατάθλιψη, ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση το διάστημα Ιουνίου 2006 – Σεπτεμβρίου 2010. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: 37 έκαναν γυμναστική υπό επίβλεψη, για περίπου 90 λεπτά την εβδομάδα, 40 πήραν σερτραλίνη και 24 πήραν ανενεργό χάπι, για διάστημα τεσσάρων μηνών.
Αναλύοντας το σκορ κατάθλιψης εκάστου ασθενή (σε μια κλίμακα από το 0 έως το 68), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πριν την θεραπεία, το μέσο σκορ κάθε ομάδας κυμαινόταν από 13,5 έως 14,5.
Τα συμπτώματα βελτιώθηκαν σε όλη την περίοδο μελέτης, αλλά οι συμμετέχοντες που έκαναν γυμναστική και έπαιρναν σερτραλίνη είχαν μεγαλύτερα οφέλη από την ομάδα ελέγχου. Το σκορ έπεσε κατά 6,1 μονάδες στην ομάδα της σερτραλίνης, κατά 7,5 μονάδες σ’ αυτούς που γυμνάζονταν και μόνο 4,5 μονάδες στην ομάδα ελέγχου.
Επίσης η ομάδα της γυμναστικής ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρει κόπωση ή σεξουαλικά προβλήματα, συγκριτικά με όσους πήραν αντικαταθλιπτικά.