Αποτρέπει τη συρρίκνωσή του βάζοντας «φρένο» στην εμφάνιση άνοιας…
Η ήπια φυσική άσκηση στα 70 προλαμβάνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και διώχνει μακριά την άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη στο Εδιμβούργο.
Η –έστω και ήπια- φυσική άσκηση στα 70 κρατά νέο και σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών του Κέντρου για τη Γνωσιακή Γήρανση και τη Γνωσιακή Επιδημιολογία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology».
Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και το περπάτημα ορισμένες φορές την εβδομάδα μπορεί να βάλει «φρένο» στη συρρίκνωση του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ατόμων αποτρέποντας έτσι τη γήρανσή του και την εμφάνιση συμπτωμάτων άνοιας.
Χωρίς ιδιαίτερα οφέλη η πνευματική άσκηση
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη η οποία βασίστηκε σε διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου σε 638 συνταξιούχους, η πνευματική άσκηση δεν φάνηκε να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στην αποφυγή συρρίκνωσης του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα δύσκολα σταυρόλεξα, το σκάκι ή ακόμη και η κοινωνικοποίηση με φίλους και συγγενείς, δεν είχαν ιδιαιτέρως θετική επίδραση στη διατήρηση του μεγέθους του εγκεφάλου.
Όταν οι ερευνητές από το Εδιμβούργο εξέτασαν τη λευκή ουσία του εγκεφάλου – τη «δικτύωση» που μεταδίδει μηνύματα σε ολόκληρο τον εγκέφαλο – ανακάλυψαν ότι στα άτομα άνω των 70 ετών που ασκούνταν περισσότερο εμφανίζονταν λιγότερες περιοχές που είχαν υποστεί βλάβες σε σύγκριση με εκείνα που ασκούνταν πολύ λίγο.
Παράλληλα οι 70χρονοι που είχαν πιο έντονη φυσική δραστηριότητα διέθεταν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλο – πρόκειται για τις περιοχές του εγκεφάλου όπου «γεννιούνται» τα μηνύματα τα οποία πρέπει να αποσταλούν στη συνέχεια.
Συρρίκνωση= φτωχή μνήμη και σκέψη
Είναι γνωστό στους ειδικούς ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να συρρικνώνεται καθώς γηράσκουμε – η συρρίκνωση αυτή συνδέεται με φτωχότερη μνήμη και σκέψη. Συγχρόνως προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά στο να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ενώ καθυστερεί και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιον ακριβώς λόγο ισχύει αυτή η σύνδεση.
Πιθανώς η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλο καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος προς αυτόν παρέχοντας έτσι στα εγκεφαλικά κύτταρα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Ασχέτως πάντως του λόγου για τον οποίον η άσκηση φαίνεται να είναι τόσο ευεργετική για τον ηλικιωμένο εγκέφαλο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα νέα ευρήματα αποτελούν πολύ καλό νέο με δεδομένο ότι η φυσική δραστηριότητα είναι απλή, ανέξοδη και μπορεί να υιοθετηθεί από τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία.
Φυσική δραστηριότητα «προστάτης» της νοητικής υγείας
Όπως ανέφερε ο δρ Σάιμον Ρίντλεϊ, επικεφαλής ερευνών στο ίδρυμα Alzheimer Research UK «η νέα μελέτη συνδέει τη φυσική άσκηση με λιγότερα σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου, γεγονός που μαρτυρεί ότι η φυσική δραστηριότητα αποτελεί έναν καλό τρόπο προστασίας της νοητικής υγείας μας». Ο δρ Ρίντλεϊ τόνισε ότι είναι σημαντικό για τους ερευνητές να συνεχίσουν να παρακολουθούν το ίδιο δείγμα εθελοντών προκειμένου να αποκαλυφθεί εάν οι δομικές αλλαγές του εγκεφάλου που παρατήρησαν συνδέονται πράγματι με νοητική φθίση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Τζέιμς Γκουντγουίν επικεφαλής ερευνών στο Age UK, το φιλανθρωπικό ίδρυμα που χρηματοδότησε τη μελέτη υπογράμμισε:«Η νέα μελέτη δίνει και πάλι έμφαση στο ότι δεν είναι ποτέ αργά να ωφεληθεί κάποιος από την άσκηση. Ετσι είτε πρόκειται για ήπιο περπάτημα, είτε για κηπουρική είτε για χαλαρό τζόγκινγκ, είναι σημαντικό, να ασκούμαστε καθώς γερνάμε».