Η γαστρίτιδα περιγράφει μια ομάδα παθήσεων με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την φλεγμονή της βλεννογόνου επίστρωσης του στομάχου. Η φλεγμονή από γαστρίτιδα είναι συχνά το αποτέλεσμα μόλυνσης με το ίδιο βακτήριο που προκαλεί και τα περισσότερα έλκη του στομάχου.
Από εκεί και πέρα, ένας τραυματισμός, η τακτική χρήση ορισμένων αναλγητικών και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε γαστρίτιδα.
Η γαστρίτιδα μπορεί να συμβεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα), ή μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά και να είναι πολυετής (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως, δεν αποτελεί σοβαρή ασθένεια και βελτιώνεται γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία.
Συμπτώματα
Τα σημάδια της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:
Αίσθημα καύσου και πόνος (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα, που μπορεί να μειώνεται ή να επιδεινώνεται, όταν τρώτε
Ναυτία
Εμετός
Ένα αίσθημα πληρότητας στο επάνω στην κοιλιά σας μετά το φαγητό
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Σχεδόν ο καθένας μπορεί να έχει δυσπεψία και ερεθισμό του στομάχου. Οι περισσότερες περιπτώσεις δυσπεψίας είναι βραχύβιες και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα γαστρίτιδας για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν η δυσφορία στο στομάχι σας γίνεται μετά την λήψη φαρμάκων, ιδιαίτερα ασπιρίνης, ή άλλων αναλγητικών.
[irp posts=”544643″ name=”Το αντίδοτο στον ψυχικό πόνο”]
Εάν έχετε εμετό με αίμα, ή αν έχετε αίμα στα κόπρανα, ή αν γενικά έχετε κενώσεις με μαύρα κόπρανα, δείτε το γιατρό σας αμέσως!
Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι
Μπορείτε να βρείτε κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα, αν:
Τρώτε μικρότερα, πιο-συχνά γεύματα. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά δυσπεψία, δοκιμάστε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα, όποτε μπορείτε.
Αποφεύγετε τα τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι σας. Αποφεύγετε ειδικά εκείνα που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά, ή λιπαρά.
Αποφεύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει την βλεννογόνο επένδυση του στομαχιού σας.
Ρωτήστε το γιατρό σας για να αλλάξετε αναλγητικά. Εάν χρησιμοποιείτε παυσίπονα τακτικά, ρωτήστε το γιατρό σας εάν η ακεταμινοφαίνη μπορεί να είναι μια νέα επιλογή για εσάς. Αυτό το φάρμακο είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει το πρόβλημα στο στομάχι σας.
Διαχειριστείτε το άγχος. Το στρες μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας χειρότερα.