του Δρ.Αχιλλέα Γεωργιάδη Ρευματολόγου
Μύθος αποδεικνύεται ότι τα μαγνητικά και τα χάλκινα βραχιόλια ανακουφίζουν από τους πόνους και το πρήξιμο που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο York απέδειξε ότι τα βραχιόλια αυτά που λανσαρίστηκαν και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων ούτε εμποδίζουν την εξέλιξη της πάθησης ούτε ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα της.
Πρόκειται για την πρώτη διεθνώς τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη που προσπάθησε να αξιολογήσει την δυνατότητα των χάλκινων ή/και μαγνητικών βραχιολίων να ελέγχουν τον πόνο, το οίδημα και την εξέλιξη της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του York.
Επιλέχθηκαν 70 ασθενείς με ενεργό Ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι φόρεσαν 4 διαφορετικά βραχιόλια για διάστημα 5 μηνών. Καθόλο το διάστημα αυτό καταγραφόνταν η ένταση του πόνου τους, η κινητικότητά τους και η φαρμακοθεραπεία τους. 5 εβδομάδες από την αρχή της μελέτης ελήφθησαν και δείγματα αίματος για να ελεγχθεί η ένταση των φλεγμονωδών στοιχείων τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των χάλκινων και μαγνητικών βραχιολιών είναι ανάλογη με αυτή του ψεύτικου (εικονικού) φαρμάκου (placebo).
Πολλοί είναι οι λόγοι που οι ασθενείς πιστεύουν ότι τα βραχιόλια έχουν κάποια θετική δράση:
1) Η έντονη και ανεξέλεκτη διαφήμιση από τον τύπο, γραπτό και ηλεκτρονικό.
2) Η χρησιμοποίησή τους σε φάσεις έξαρσης της νόσου, όταν οι ασθενείς δεν καλύπτονται από τα συνηθισμένα φάρμακα. Τις φάσεις έξαρσης όμως τις ακολουθούν φάσεις ύφεσης, ανεξάρτητες από τις θεραπείες που οι ασθενείς τις συνδέουν με την δράση των βραχιολιών.
3) Το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου. Είναι πλήρως μελετημένο και διεθνώς αποδεκτό ότι σε ποσοστό που πολλές φορές φθάνει και το 50%, οι ασθενείς αισθάνονται καλά ακόμη και εάν τους χορηγήσουμε ψεύτικο φάρμακο.
Γιαυτό άλλωστε όλες οι μελέτες που γίνονται για να μελετηθεί η δραστικότητα των νέων φαρμάκων γίνονται με διπλό τυφλό τρόπο συγκρινόμενες με placebo.
Τα κέρδη των εταιρειών που πωλούν μαγνητικά και χάλκινα βραχιόλια πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο δολλάρια μόνον στις ΗΠΑ και η σχετική μόδα άρχισε το 1970.
Τελείωνοντας θα πρέπει να αναφερθεί μια σχετική μελέτη των Rashid Deane και συν. από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester που έδειξε ότι η χρόνια χρήση χαλκού συνδέεται με την νόσο του Alzheimer.