Τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων φαίνεται πως αυξάνει, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, το έντονο στρες στα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία του αγγειακού μας συστήματος και την αρτηριακή πίεση, με τρόπο που μπορεί να γίνει εμφανής ακόμη και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μας.
Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, νεαροί ενήλικες που βίωσαν αρνητικές εμπειρίες ως παιδιά, εκδηλώνουν προβλήματα στο αγγειακό τους σύστημα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα αναζήτησε σε 221 εθελοντές υγιείς εφήβους και νεαρούς ενήλικους -που είχαν λάβει μέρος σε μία μελέτη για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο η οποία είχε ξεκινήσει το 1989- ενδείξεις όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και άλλες που υποδηλώνουν πόσο καλά λειτουργεί το αγγειακό σύστημα, αλλά και πόσο σκληρά είναι τα τοιχώματα των αγγείων.
Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, οι συμμετέχοντες είχαν περάσει ένα τραυματικό γεγονός στην παιδική τους ηλικία είχαν αυξημένα κατά 18% τα επίπεδα μίας ουσίας που ονομάζεται ενδοθηλίνη-1, σε σχέση με όσους δεν είχαν αναφέρει κανένα τραυματικό περιστατικό.
Η ουσία αυτή είναι πρωτεΐνη, η οποία τείνει να στενεύει τα αγγεία και να αυξάνει την πίεση.
Την ίδια ώρα, όσοι είχαν βιώσει δύο ή περισσότερα παιδικά τραυματικά γεγονότα είχαν επίπεδα ενδοθηλίνης-1 υψηλότερα κατά 24%, ενώ επίσης παρουσίαζαν υπέρταση και τα αγγεία τους ήταν πιο δύσκαμπτα.
Όπως σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας, Jennifer Pollock, η «δυσλειτουργία» στην οικογένεια αναδείχθηκε ο πλέον στρεσογόνος παράγοντας με την παραμέληση και την κακοποίηση να ακολουθούν.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν εξέτασαν στοιχεία και από άλλο δείγμα ατόμων, προκειμένου να διασαφηνιστεί αν έπαθαν περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια ή άλλες ασθένειες στο μέλλον.