Όταν είμαστε νέοι πιστεύουμε ότι είμαστε ανίκητοι. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει…
Μάλιστα, ορισμένες ασθένειες που θεωρούμε ότι εμφανίζονται μόνο στους ηλικιωμένους πλήττουν και εφήβους ή και μικρά παιδιά.
Οι καλύτερες μέθοδοι διάγνωσης έχουν συμβάλει σε αυτό το φαινόμενο, σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και οι κακές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή.
Δείτε ποιες είναι οι 5 ασθένειες που μπορεί να εκδηλωθούν σε νεαρή ηλικία.
1. Μελάνωμα
Συνήθης ηλικία διάγνωσης: 50 και πάνω
Μπορεί να εμφανιστεί: λίγο πριν την ενηλικίωση ή στα 20
Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, και τις συχνές επισκέψεις στα κέντρα αισθητικής για τεχνητό μαύρισμα. Δεν πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τον ήλιο, καθώς είναι απαραίτητος για να συνθέσει ο οργανισμός μας την πολύτιμη βιταμίνη D, όμως πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε εποχή του χρόνου για να προστατευθούμε από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.
2. Εγκεφαλικό
Συνήθης ηλικία διάγνωσης: 65 και πάνω
Μπορεί να εμφανιστεί: στα 20 ή τα 30
Η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στο εγκεφαλικό. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, αυτόματα μειώνεται και ο κίνδυνος.
3. Καρκίνος του μαστού
Συνήθης ηλικία διάγνωσης: 45 και πάνω
Μπορεί να εμφανιστεί: στην εφηβεία
Η συστηματική άσκηση, ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικά από τα βασικά μέτρα προστασίας για τις γυναίκες. Εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ίσως χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα.
4. Αλτσχάιμερ
Συνήθης ηλικία διάγνωσης: 65 και πάνω
Μπορεί να εμφανιστεί: στα 40
Η εξάσκηση των πνευματικών δεξιοτήτων και της μνήμης είναι βασικές στρατηγικές πρόληψης σε κάθε ηλικία. Έτσι, το μυαλό και το σώμα εκπαιδεύονται πιο αποτελεσματικά. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα μουσικά όργανα είναι μερικά από τα χόμπι που μπορούμε να επιλέξουμε για να κρατήσουμε το μυαλό μας σε φόρμα.
5. Διαβήτης τύπου 2
Συνήθης ηλικία διάγνωσης: 40 και πάνω
Μπορεί να εμφανιστεί: στην παιδική ηλικία
Στην περίπτωση αυτή, η τροφή μας είναι το φάρμακό μας. Η αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 στις νεαρές ηλικίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή διατροφή και την καθιστική ζωή.