Ένα σούπερ φάρμακο που μπορεί να μας προστατεύει από εγκεφαλικά, διαβήτη και καρδιοπάθεια μαζί, βοηθώντας μας ταυτοχρόνως να ζήσουμε μέχρι τα 100, ετοιμάζουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Η έρευνά τους βασίζεται στον εντοπισμό τριών γονιδίων, τα οποία προάγουν την μακροχρόνια και υγιή επιβίωση, προλαμβάνοντας επίσης τις ασθένειες του γήρατος.
«Η αξιοποίηση των πρωτεϊνών που παράγουν αυτά τα "γονίδια της μακροζωίας", θα επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια», προβλέπει ο δρ Νιρ Μπαρζιλάι, καθηγητής στο Τμήμα Γενετικούς του Ινστιτούτου Μελέτης του Γήρατος στο Κολέγιο Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν» στη Νέα Υόρκη.
Όσοι διαθέτουν στο γενετικό τους υλικό ισχυρές κόπιες των τριών γονιδίων έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Άλτσχαϊμερ, λέει, ενώ η γενετική κληρονομιά τους τούς προστατεύει επίσης από τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος, της ανθυγιεινής διατροφής, της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής!
Ήδη, αρκετά εργαστήρια στις ΗΠΑ δουλεύουν για να δημιουργήσουν ένα χάπι που θα μιμείται τα οφέλη αυτών των γονιδίων, και ο δρ Μπαρζιλάι εκτιμά ότι οι κλινικές δοκιμές με αυτό θα αρχίσουν μέσα στα 3 επόμενα χρόνια.
Από τα τρία «γονίδια της μακροζωίας», τα δύο διεγείρουν την παραγωγή της «καλής» (HDL) χοληστερόλης η οποία μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, και το τρίτο αποτρέπει τον διαβήτη.
Τα γονίδια αυτά έχουν ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια ο δρ Μπαρζιλάι και οι συνεργάτες του, μελετώντας το DNA 500 Εβραίων Ασκενάζι, μέσης ηλικίας 100 ετών.
Οι πιθανότητες να ζήσει ένας άνθρωπος μέχρι αυτή την ηλικία είναι 1 στις 10.000, αλλά οι υπερήλικες Εβραίοι, οι οποίοι είχαν λιγοστούς κοινούς προγόνους, είχαν 20πλασιες πιθανότητες από αυτές να γίνουν αιωνόβιοι.
«Το 30% από αυτούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και άλλο ένα 30% κάπνιζαν δύο πακέτα την ημέρα επί περισσότερα από 40 χρόνια», λέει ο δρ Μπαρζιλάι. «Παρ’ όλα αυτά, επειδή έφεραν τα "γονίδια της μακροζωίας" είχαν προστατευτεί από τις τραγικές συνέπειες αυτών των συνηθειών».
Ο δρ Μπαρζιλάι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 2 εκατομμύρια γενετικούς δείκτες των 500 εθελοντών και εντόπισαν τα τρία «γονίδια της μακροζωίας», τα οποία υπερεκφράζονται στους αιωνόβιους εθελοντές.