Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος.
Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων, παρουσία των Μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Αργολίδος κ. Νεκταρίου, βουλευτών, πολιτευτών, εκπροσώπων της περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων, Οργανισμών και Φορέων της Θήβας, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και ερευνητών.
Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς ξεκίνησε η παρουσίαση του βιβλίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να τονίζει πως πρόκειται για μία επιστημονική μελέτη.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην επαγγελματική πορεία του κ. Κατσιμπάρδη, αλλά και στο συγγραφικό του έργο. Μιλώντας για το ιστορικό συγγραφικό έργο του συγγραφέα ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως “έχει σημασία να κοινωνεί κανείς τους καρπούς του πνευματικού του μόχθου με σκοπό να προβληματίσουν, να διεγείρουν τις συνειδήσεις, να τον καταστήσουν κοινωνό τους και να ωφελήσουν” τόνισε και πρόσθεσε πως “η έρευνα και η γνώση δεν είναι μουσειακός θησαυρός για να συντηρείται μεταξύ των ειδικών αλλά πνοή ζωής για να καλλιεργείται, μεταποιείται και να μεταδίδεται ζωογονώντας πνευματικά”.
Έκανε λόγο, επίσης, για το περιεχόμενο του βιβλίου και το χαρακτήρισε εκλαϊκευτική επιστημονική μελέτη, που διαβάζεται ευχάριστα.
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως “τα μνημεία πρέπει να τα διασώζουμε και να τα προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί είναι οι ρίζες μας, οι πατέρες, η ιστορία μας, αντιπροσωπεύουν την ίδια ψυχική παρουσία, περιουσία και πνευματική μας υπόσταση”. Ευχήθηκε, ωστόσο, το όμορφο νέο βιβλίο του συγγραφέα να αποφέρει ικανούς καρπούς και να γνωρίσει πολλούς αναγνώστες.
Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησαν η Γ.Γ. Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη και οι Πανεπιστημιακοί κ. Γιώργος Κασιμάτης και κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.
Ο αναγνώστης αυτού του -γραμμένου με γλαφυρό και ευανάγνωστο τρόπο- βιβλίου θα αισθανθεί την ανάγκη να δώσει το χέρι στο συγγραφέα για να τον “ξεναγήσει” στα οκτώ από τα αναρίθμητα ιερά των Ελλήνων που έχει επιλέξει ως τα σημαντικότερα, προκειμένου να δείξει αυτό που επιδιώκει: το πώς, δηλαδή, και από ποιους αυτά ιδρύθηκαν, τι είδους διαχρονικής αξίας μηνύματα έστειλαν και στέλνουν και γενικότερα ποια είναι η προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό και στην παγκόσμια διανόηση.
Να τον “οδηγήσει” στους “φάρους” της Ορθοδοξίας: στη Μονή του Ιερού Νησιού της Πάτμου, στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης και στην Παναγία της Τήνου, ώστε να τον καταστήσει κοινωνό της διαχρονικής αξίας μηνυμάτων που αυτά εκπέμπουν.