ΑΝ περάσει κανείς έξω από ένα μαιευτήριο, θα δει πολλά καταστήματα που πουλάνε αρκουδάκια, κούκλες, εντυπωσιακά παιχνίδια, που φαντάζουν μαγικά σε μάτια παιδικά. Και ναι, όλα αυτά τα παιχνίδια και οι κούκλες προορίζονται για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, κυρίως, που πάνε φουριόζοι στο μαιευτήριο για να «καλωσορίσουν» το εγγόνι τους! Αυτά γίνονται εδώ. Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες όπου τηρούνται άλλα ήθη και έθιμα για το καλωσόρισμα ενός βρέφους. Στην ιαπωνική κουλτούρα, για παράδειγμα, οι μαμάδες χτυπούν ελαφρά και με ρυθμό την κοιλιά του μωρού για να έχει ελαφρύ ύπνο. Ή, στην Αίγυπτο, επτά μέρες μετά τη γέννηση, οι γονείς ακολουθούν ένα τελετουργικό που ονομάζεται sebou με το οποίο αναγνωρίζουν επίσημα το παιδί και γιορτάζουν τη γέννησή του. Στην Κορέα, εξάλλου, η 100ή ημέρα από τη γέννηση ενός μωρού είναι μέρα γιορτής, για το γεγονός ότι το βρέφος κατάφερε να επιβιώσει τους πρώτους μήνες της ζωής του! Προσφέρεται ρύζι και σούπα στο «Πνεύμα της Γιαγιάς» σαν ευχαριστία για τη φροντίδα που παρείχε στο βρέφος και στη μητέρα του. Στη Γουατεμάλα, πάλι, τα βρέφη τα λούζουν με παγωμένο νερό, γιατί πιστεύουν ότι τα δροσίζει και τα βοηθά να κάνουν ήρεμο ύπνο.
Τις ημέρες αυτές η Χριστιανοσύνη θα υποδεχτεί το δικό της Θείο Βρέφο – τον Χριστό. Είναι γνωστή η ιστορία των βοσκών της Βηθλεέμ και των Μάγων που ήρθαν από την Ανατολή και πρόσφεραν στον νεογέννητο Ιησού τούς θησαυρούς τους, χρυσάφι, λίβανο και σμύρνα. Όσοι μελετούν τη Βίβλο και κατανοούν το νόημα της μεγάλης αυτής γιορτής θα κληθούν να ανανεώσουν την πίστη τους στον αναστημένο πια Χριστό. Το ερώτημα είναι αν θα τον υποδεχτούμε σαν ένα συνηθισμένο γεγονός που δυο χιλιάδες χρόνια τώρα επαναλαμβάνεται επετειακά ή θα τον πιστέψουμε σαν Βασιλιά μας (το χρυσάφι των Μάγων), σαν επουράνιο Ιερέα μας (το λιβάνι των Μάγων) και σαν Προφήτη, που ήρθε να μας κηρύξει το χαρμόσυνο μήνυμα της βασιλείας των ουρανών και πέθανε για τις αμαρτίες μας (τα σμύρνα των Μάγων – που δείχνουν τη θλίψη του σταυρού);
Η Αγία Γραφή μάς δείχνει τον δρόμο, όμοιο μ’ εκείνο των Μάγων: τον δρόμο της ειλικρινούς προσκύνησης και αναγνώρισης του Μεσσία Χριστού.
Δείτε την συνέχεια εδώ