Εορταστική εκδήλωση για την Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και την 78η Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκε με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού το Σάββατο 27η Οκτωβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου με Ιεροπρέπεια, Εθνικό παλμό αλλά και υπερηφάνεια.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση εκ του Ιερού Ναού: “Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση διοργάνωσε για μία ακόμη φορά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, με την πολύτιμη συνεργασία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) Ηλείας.
Η λαμπρή αυτή εορτή ξεκίνησε με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού για την εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, ενώ ο Εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ανοίγοντας στην συνέχεια την εκδήλωση τόνισε τα εξής: «Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο σημαντικότερες Εθνικές εορτές του Έθνους μας, έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να συνεορτάζονται με μία γιορτή της Παναγίας, οποία είναι στηριγμός και ελπίδα του Έθνους μας! Την 25η Μαρτίου εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την 28η Οκτωβρίου την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου.
Η εορτή αυτή μετατέθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας το 1952 από την 1η Οκτωβρίου που εορταζόταν μέχρι τότε, προκειμένου να εορτάζεται πλέον την 28η ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα του Θεού για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στον αλαζονικό Ιταλικό στρατό. Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι η εποποιία του 1940, αποτελεί ένα θαύμα, είναι ένα από τα πολλά θαύματα στην ιστορία των Ελλήνων. Δεν μπορεί να είναι καρπός αποκλειστικά ανθρώπινου αγώνα. Η Θεϊκή χάρη συνεργάσθηκε με την ανθρώπινη προσπάθεια.
Και είναι δίκαιο που μαζί με τα θριαμβευτικά σαλπίσματα πάνω από τους τάφους των Ηρώων, σήμαναν δοξαστικές καμπάνες για ένα ‘’ευχαριστώ’’ στην Παναγία, σ’ εκείνη, στην οποία η Εθνική συνείδηση απέδωσε για μια ακόμα φορά ‘’τα νικητήρια’’. Τη Σκέπη των αγωνιστών. Την Ελευθερώτρια των σκλαβωμένων. Γιατί στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν στα χέρια της Παναγίας τον αγώνα τους. Ζήτησαν τη μητρική προστασία της για να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους. Ήταν η πίστη στην Παναγία, η οποία για να ενισχυθεί το φρόνημα του λαού ο Θεός ηυδόκησε και έστελνε την ίδια την Μητέρα Του και σκέπαζε με το μαφόριο της πόλεις και χωριά και εμφανιζόταν μπροστά στους στρατιώτες και τους έδινε δύναμη. Ήταν δε τόση η πίστη τους, ώστε την έβλεπαν να τους εμψυχώνει και να τους σκεπάζει, καθώς πολεμούσαν απεγνωσμένα στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Έτσι η άλλοτε Υπέρμαχος Στρατηγός των Ρωμιών γίνεται η Αγία Σκέπη των αγωνιστών και το θαύμα επαναλαμβάνεται. Χάρη στην πίστη που θερμαίνει τις ψυχές τους οι μαχητές περιφρονούν την λογική των αριθμών και αντιστέκονται στις σιδερόφρακτες εχθρικές στρατιές με ηρωισμό που κινεί τον Παγκόσμιο θαυμασμό!
Παράλληλα τιμούμε με την αποψινή εκδήλωσή μας, τους 9 νεκρούς και τους 24 τραυματίες του πληρώματος του Ε/Δ «ΕΛΛΗ» καθώς επίσης και όλους αυτούς πού έπεσαν στα πεδία των μαχών το Έπος του 40 και κέρδισαν κάθε σπιθαμή του ελεύθερου εδάφους πού πατούμε σήμερα προσφέροντας το αίμα τους και τη ζωή τους.
Και τους αξίζει κάθε τιμή και κάθε ευγνωμοσύνη. Διότι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία αγωνίσθηκαν και συνέβαλαν, για να μην αλλοιωθεί η Εθνική συνείδηση και η Εθνική ταυτότητα, για να μην λησμονηθεί η πίστη των ανθρώπων στο Θεό και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, για να μην ξεχασθούν οι παραδόσεις και ο πολιτισμός των προγόνων μας. Τους αξίζει να υποκλινόμαστε ενώπιον του μεγαλείου της ψυχής τους και της γενναιότητάς τους. Τους αξίζει να μνημονεύουμε τα ονόματά τους, να μνημονεύουμε την προσφορά τους στην πατρίδα και στο Έθνος μας και να προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους, γιατί χωρίς αυτούς εμείς δεν θα υπήρχαμε σήμερα. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Η καλύτερη δε τιμή για όσους θυσιάσθηκαν στον αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδος μας, αλλά και για όσους συνέβαλαν σε αυτή διατηρώντας την Εθνική μας ιδιοπροσωπία σε καιρούς χαλεπούς, είναι να μιμούμαστε το τρανό παράδειγμά τους. Το δε πνεύμα των Ηρώων του 40, όχι μόνο πρέπει να ζει, αλλά και να μας καθοδηγεί, προκειμένου, μέσα από το υψηλό φρόνημά τους και την υψηλή πίστη τους, να στηριζόμαστε πάντοτε».
Ο εορτασμός κάθε Εθνικής Επετείου είναι υπόθεση μνήμης αναμφίβολα αλλά και περισυλλογής και ευθύνης. Μνήμης για τις θυσίες και τον αγώνα των προγόνων μας, για ελευθερία αλλά και περισυλλογής για εμάς τους επιγενόμενους, οι οποίοι έχουμε βαρειά ευθύνη έναντι της ιστορίας και των επομένων γενεών. Εάν η κάθε εορτή είναι ένας σταθμός στη ζωή κάθε ανθρώπου οι Εθνικές εορτές, είναι σταθμοί στην ιστορία του Έθνους, γιατί είναι οι λαμπρές σελίδες της και οι φωτεινοί σηματοδότες στην πορεία του προς το μέλλον. Επομένως είναι καθήκον και ιερή υποχρέωση ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί να τιμούμε τις Εθνικές μας εορτές και Επετείους».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας π. Ηλίας Παπαγγελής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μεταφέροντας παράλληλα και τις συγχαρητήριες ευχές του Σεβασμιωτάτου στους διοργανωτές της εκδήλωσης, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής. Ενώ το βιογραφικό του εκλεκτού ομιλητή ανέγνωσε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Τάσος Αράπογλου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος .Γ. Ροδόπουλος Ταξίαρχος έ.ά. ο οποίος ανέπτυξε με σαφήνεια και εμπεριστατωμένα ιστορικά το θέμα: 28η Οκτωβρίου 1940 προοίμιο-χρονικό του Τορπιλισμού του Ε/Δ ΕΛΛΗ». Ο εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε την περίοδο 1938-40 στην διεθνή πολιτική σκηνή, τις θέσεις και την πολιτική της Ελλάδος, τις προπαρασκευές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, τις σχέσεις Ελλάδος – Ιταλίας καθώς και τις διπλωματικές και άλλες προσπάθειες της χώρας να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα. Στην συνέχεια της ομιλίας αναφέρθηκε στο ιστορικό των όσων διαδραματίστηκαν στην Τήνο και το Αιγαίο από την παραμονή, την αποφράδα ημέρα του τορπιλισμού και τα όσα επακολούθησαν.
Η προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού από το προσωπικό αρχείο του ομιλητή, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τα Βρετανικά και Γερμανικά αρχεία προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έντονη συγκινησιακή φόρτιση στο ακροατήριο.
Την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας π. Ηλίας Παπαγγελής, οι Αιδεσ. π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, π. Άγγελος Ζέζας, π. Αυγερινός Τσουκαλάς, π. Κων/νος Μαυρομιχάλης, π. Αθανάσιος Αγγελόπουλος και π. Γεώργιος Κάμπρας, ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Ανδραβίδος Σμήναρχος κ. Κων/νος Ζωλότας, η εκπρόσωπος του Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ Πύργου Ανθυπασπιστής κ. Μαγδαλινή Δαμασκοπούλου, οι εκπρόσωποι του Λιμενάρχη Κατακόλου Ανθυπασπιστές κ. Μάριος Τσαμπάς και κ. Ανδρέας Σωτηρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλείας «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ» κ. Χαραλαμπία Ρόρη, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού- Χορευτικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ηλείας-Ολυμπίας κ. Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωνσταντίνα Παννέτα και πλήθος κόσμου”.