Για 7η συνεχή χρονιά η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. “ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ” και τον Σύνδεσμο Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, προσπαθεί με τους «Διαλόγους Θεολογίας – Ψυχολογίας» να μοιραστεί σκέψεις και προβληματισμούς με τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας και με κάθε ενδιαφερόμενο γύρω από σύγχρονα ψυχοκοινωνικά και προσωπικά προβλήματα.
Η πρώτη συνάντηση της σειράς Διάλογοι Θεολογίας – Ψυχολογίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 6.30΄μ.μ. στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Κτήριο Ματσάγγου, 2ος όροφος), 28ης Οκτωβρίου (Αλεξάνδρας) με Παύλου Μελά, και θα έχει ως θέμα: «Ο Εαυτός μου και ο Άλλος: Ενοχή και Συγχώρηση», με προσκεκλημένους ομιλητές τον Δημήτριο Κυριαζή, Ψυχίατρο, Ψυχαναλυτή και τον π. Βασίλειο Θερμό, Ψυχίατρο παίδων και εφήβων, Αν. Καθηγητή της Ανωτ. Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών .
Βιογραφικά:
Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως επισκέπτης επιστήμων (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στό Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Ισπανικά. Είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού ‘Ψυχής δρόμοι’. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία (master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand στον Λίβανο, η οποία κυκλοφόρησε στα Αγγλικά στην σειρά Εuropean University Studies από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang. Το 2014 εργάσθηκε επί τρίμηνο ως επισκέπτης ερευνητής (Visiting Research Scholar) στο Institute for Medical Humanities του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φινλανδία), ενώ δίδαξε για 12 χρόνια και στην Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν η σχέση Ψυχολογίας-Ψυχιατρικής-Ψυχοθεραπείας με την Θεολογία και την Ποιμαντική, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, ο διάλογος της Εκκλησίας με τον πολιτισμό κ.ά. Έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει έρευνα για την ψυχοσωματική υγεία των κληρικών και των συζύγων τους.
Ο Δημήτρης Κυριαζής Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής (ΕΕΨΨ), Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (1965). Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική (1969-1973) στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στην Παιδοψυχιατρική (1977-1979) στο Ινστιτούτο Allan Memorial και στο Μontreal Children’s Hospital του McGill Univeristy στο Μοntreal του Καναδά. Έχει υπηρετήσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 ΓΝΑ (1987-1992). Είναι διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει σπουδάσει ψυχανάλυση, ομαδική ανάλυση και οικογενειακή θεραπεία στην Ελλάδα. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα Κλινικής Ψυχανάλυσης, Ομαδικής Ψυχολογίας, Ψυχανάλυσης και Λογοτεχνίας, Ψυχανάλυσης και Ζωγραφικής (Βυζαντινής και Ελληνικής), όπως και του ανθρώπινου παράγοντα στο αεροπορικό ατύχημα. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχαναλυτής για ενηλίκους, παιδιά και έφηβους, ως ομαδικός αναλυτής και ως θεραπευτής ζεύγους και οικογενείας
Στη Συνάντηση θα διατίθεται και το βιβλίο «Ναρκισσισμός και Αυτοθεματοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», με τις ομιλίες της ομότιτλης περσινής συνάντησης, και με τα κείμενα των Γιώργου Κίσσα, π. Βασιλείου Θερμού και π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (Λίβυου).