Την Τρίτη 22.3.2016 το εσπέρας πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης εκδήλωση για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 με θέμα «Ελλάς! Ελπίδων Γλυκυτάτων Μήτηρ» στο κατάμεστο Κινηματοθέατρο «Νέα Ελβετία» από την ενορία του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος.
Το πλήθος πιστών που προσήλθαν και τα πλούσιο εορταστικό αφιερωματικό πρόγραμμα με χορωδία, ορχήστρα και χορευτικό συγκρότητα απετέλεσαν την εγγύηση της επιτυχίας της εκδηλώσεως του Ιερού Ναού
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης προιστάμενος του Ιερού ναού κ. Χριστόδουλος Κοτσίφης κατά την προσφώνησή στους παρευρισκομένους ανέφερε τα εξής :
Πανοσιολογιώτατε άγιε Ιεροκήρυκα
της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Καλλίνικε
Αγαπητοί εν Χριστώ πατέρες και αδελφοί
Αξιότιμα μέλη της τοπικής Δημοτικής Αρχής
Κυρίες και κύριοι-αγαπητοί ενορίτες
Σας καλοσωρίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση που αποτελεί ελάχιστο δείγμα κατατιθεμένου φόρου τιμής, σεβασμού και αιωνίου μνημοσύνου στις ψυχές που θυσιάσθηκαν για την απελευθέρωση του Γένους μας και την ελευθερία της Ελλάδος μας κατά το έτος 1821.
Για την Επέτειο της Εθνικής Εορτής της Πατρίδος μας 25 Μαρτίου 1821 οργανώσαμε την αποψινή σύναξή μας με θέμα: «Ελλάς! Ελπίδων Γλυκυτάτων Μήτηρ»
Η ενορία μας δεν μένει παθητική και αμέτοχη στο γεγονός της εθνικής παλιγγεννεσίας και της θυσίας του λαού μας και του κλήρου μας
Καταθέτουμε και μεις λίγες συνοπτικές σκέψεις μας για την επέτειο αυτή, διότι
Το γένος μας σώθηκε υπό την σκέπη της Εκκλησίας μας
Η βαριά δουλεία ελαφρύνθηκε με τη βοήθεια της Εκκλησίας, η οποία, ούτως η άλλως υφίστατο πρώτη αυτή τις αυθαιρεσίες των Οθωμανών. Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία μας διακράτησε και στήριξε την πνευματική ελευθερία των ελευθέρων Ελλήνων, αναζωογόνησε την εθνική παράδοση και κρυφίως η φανερώς ενίσχυε το όραμα της ελευθερίας.
Μέγιστος ήταν ο ρόλος, αν όχι ο μοναδικός και καταλυτικός, της Εκκλησίας στην ανάπτυξη της παιδείας του υποδούλου Εθνους μας. Όλη σχεδόν η ιστορία της νεοελληνικής παιδείας αρχή και τέλος έχει την Εκκλησία: λόγιοι, σχολεία, χειρόγραφα, βιβλία, πνευματική κίνηση εκκινεί και τερματίζει σ’ αυτήν.
Παραλλήλως, σειρά ολόκληρη φιλολόγων, θεολόγων, φιλοσόφων έγραφε και στήριζε την Ορθοδοξία μας, αναπτύσσοντας τα φιλολογικά και θεολογικά συγγράμματα, ακόμη και την εκλαϊκευμένη θεολογία για τούς πιστούς.
Στα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821, όπως του Μακρυγιάννη, του Κολοκοτρώνη, του Φωτάκου κ. άλλων συχνά-πυκνά αναφέρονται κληρικοί αγωνιστές, αλλά και με πολιτική δράση στα πρώτα χρόνια του Αγώνα και μετά από αυτόν.
Η προσφορά του κλήρου μας με τον αναρίθμητο κατάλογο τόσο των επισκόπων όσο και των κληρικών μας στον λαό μας, είναι τα ματωμένα ράσα των αγώνων και του Γολγοθά, αλλά και το φως το ανέσπερον της παιδείας, του πολιτισμού και της παραδόσεως. Είναι η Εκκλησία της θυσίας και της αναστάσεως, του πάθους και της λυτρώσεως. Η Εκκλησία των αγίων κληρικών μας.
Οφείλουμε να καταθέτουμε τέτοιες σκέψεις για όλους εκείνους πού ζούν ακόμη καί σήμερα μέσα από τίς σελίδες της ιστορίας μας
Οφείλουμε όμως καθηκόντως τήν κατάθεση της υιικής αγάπης μας καί της αφοσιώσεώς μας στον πνευματικό πατέρα μας τόν σεβαστό ποιμενάρχη μας καί ποιμενάρχη μας Δανιήλ πού μας έχει γαλουχήσει στό πνεύμα της ελληνορθόδοξης παραδόσεως μας καί στις στέρες βάσεις της πίστης μας.
Απουσιάζει όμως εκτός Αθηνών για ποιμαντικές υποχρεώσεις του στην Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.
Ωστόσο τον εκπροσωπεί ο γνωστός σέ όλους μας Ιεροκήρυκας της ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Νικολάου πού επαξίως, μέ σθένος και απαράμιλλη ικανότητα συνεπικουρεί στό Ποιμαντικό έργο του Ποιμενάρχη μας και αποτελεί για τόν κλήρο καί τον λαό της Μητροπόλεώς μας στήριγμα καί θεμέλιο λίθο εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλους μας. Τό ευχαριστούμε θερμά γιά τόν κόπο του και την αφιέρωση του χρόνου του καί την σεμνή παρουσία του απόψε.
Τις εύχαριστίες μας οφείλουμε
Στούς συνεφημερίους μου στόν Ιερό Ναό πού ενστερνίστηκαν την ιδέα για την εκδήλωσή μας και ενεργά και με αυτοθυσία βοήθησαν στην διοργάνωσή της
στον άοκνο συνεργάτη μας και υποστηρικτή των εκδηλώσεων της Ενορίας, μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μας Δικηγόρο κι Νικόλαο Αναγνωστόπουλο, πού έμπνεύστηκε την αποψινή εκδήλωσή μας
και την ορχήστρα και την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ιερού Ναού μας υπό τήν καθοδήγηση και άριστη διδασκαλία του μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου μας κ. Γεωργίου Ντόβολου
στα χορευτικά τμήματα την επιμέλεια και ευταξία των οποίων επιμελείται η κ. Ευαγγελία Κονταξή
πού μέ τήν συμμετοχή τους ομορφαίνουν τις εκδηλώσεις μας δίδοντας χρώμα και ήχο καί ξεχωριστή ζωντάνια μέ την καλαίσθητη παρουσία τους
Τέλος σέ όλους σας καί όλες σας πού απόψε παρευρίσκεστε εδώ και αποτελείται τό ζωντανό δείγμα της ενεργούς και δραστήριας ενορίας μας τονίζοντας καί παρουσιάζοντας μία όμορφη εικόνα δυναμικής παρουσίας των ενοριτών μας.
Θερμά σας ευχαριστώ όλους σας καίι προσεύχομαι γιά την προκοπή σας και την υγιεία σας.
Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου π. Καλλίνικος Νικολάου, Ιεορκήρυκας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η επανάσταση του Ελληνικού Έθνους κατά των αλλογενών δυναστών του σηματοδότησε αναφισβήτητα την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του. Χωρίς να πάψει η σύνδεση με το ένδοξο παρελθόν του, καθότι οι Έλληνες ουδέποτε απώλεσαν επί Τουρκοκρατίας την εθνική τους ταυτότητα και αυτοσυνηδεισία, εν τούτοις το Έθνος μας είδε την επανάσταση του 1821 ως μία αφορμή ενός νέου ξεκινήματος, το οποίο έγινε θεμέλιο της αδιάσπαστης ιστορικής συνοχής με τους προγόνους του και εφαλτήριο για τις νέες γενιές, ώστε να ταυτοποιηθούν εθνικά διά των εγνωσμένων ηθικών και πνευματικών αξιών της ζωής, του ηρωισμού, της φιλοτιμίας, της χριστιανικής ευσέβειας, της αυτοθυσίας, του υπέρ της ελευθερίας θανάτου, αξίες που πάντοτε στο διάβα της ελληνικής ιστορίας ενέπνεαν τους Έλληνες.
Σήμερα, εξαιτίας του υποτονισμού αυτών των αξιών, διαφαίνεται και μία προσπάθεια αμφισβητήσεως των λόγων που ώθησαν τους Έλληνες να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων τυράννων στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας και υπό την προοπτική της παγκοσμιοποιήσεως, την οποία προωθούν αναμφισβήτητα οικονομικές δυνάμεις, λόμπυ και οργανώσεις συνομωτικού χαρακτήρα, που θέλουν να διαλύσουν όσους αντιστέκονται υπέρ της εθνικής τους ταυτότητας. Η μεθοδευμένη αλλοίωση αυτής της ταυτότητας μέσω χρηματοδοτουμένων από εχθρικά προς τον Ελληνισμό κέντρα εκπομπών στην τηλεόραση και δημοσιευμάτων στον τύπο, μέσω της αλλοιώσεως της ελληνικής ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια, μέσω και αυτής ακόμη της ανοχής της ανεξέλεγκτης λαθρομεταναστεύσεως, μέσω της ανεπάρκειας της εξωτερικής μας πολιτικής σε κρίσιμες ώρες για την εδαφική μας ακεραιότητα, μέσω της υποταγής της κρατικής οντότητας στους δυσαλγείς όρους και τις δεσμεύσεις, έρχεται να προκαλέσει το εθνικό και πατριωτικό αίσθημα ενός λαού ειρηνικού, γενναίου όμως όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Είναι μία καινούρια και δόλια απειλή, η οποία, προπαγανδίζοντας την πολυπολιτισμικότητα σε κοινωνικό, νομοθετικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, αγωνίζεται εν πρώτοις να αποδομήσει στο όνομα του δήθεν προοδευτισμού την εθνική πολιτιστική συνάφεια του Γένους και έπειτα να οδηγήσει τα πράγματα στο ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου.
Για τον λόγο αυτόν είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να σκύψουμε με σεβασμό στο θαύμα του 1821, για να εμπνευστούμε και να παραδειγματιστούμε από εκείνους τους γενναίους εθνικούς ήρωες και πατριώτες, που ούτε μιάς σπιθαμής γης την παράδοση ανέχθηκαν, ούτε τα οικονομικά οφέλη του αγώνος τους προϋπολόγισαν, ούτε για την εθνική ομοιογένεια αδιαφόρησαν, αλλά έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για όλους εμάς, ακόμη και γι΄ αυτούς που σήμερα κατηγορούν ως ομοφυλόφιλους, ως δόλια χρηματισθέντες από τους Τούρκους, ως έχοντες ιδιοτελή κριτήρια κατά τη διάρκεια του αγώνος, για όλους αυτούς που ερμηνεύουν γεγονότα της ελληνικής επανάστασης κατά το δοκούν, σύμφωνα με τα δικά τους ιδεολογικά κριτήρια.
Η Ελλάδα είναι ταπεινή και δυνατή, γιατί έχει προστάτιδά της την ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ, τη δυνατή εν πρεσβείαις Θεοτόκο. Συμπορεύτηκε μαζί της μέχρι τον Γολγοθά της αιχμαλωσίας, μέχρι τον Σταυρό της Τουρκοκρατίας, για να δεί σταυρωμένα τα τέκνα της, γυμνά, νεκρά και άψυχα στην αποκαθήλωση, ταφέντα στο μνήμα των αιώνων, αλλά εν δόξη αναστηθέντα στα πρόσωπα των ηρώων της, που την ανέστησαν και την ίδια, έτσι ώστε σήμερα να απολαμβάνει την αξιοπρεπή της θέση ανάμεσα στους άλλους ελεύθερους λαούς.
Η Παναγία μας, η σκέπη και προστασία και μέριμνα αυτού του ευσεβούς και θεοφιλούς Έθνους μας, θα είναι πάντοτε μαζί μας, όσο εμείς την κρατούμε από το μαφόριο, εμπιστευόμενοι την μητρική της πρόνοια. Αν την εγκαταλείψουμε, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Και τότε κανείς δεν θα ξεπλύνει την ντροπή των ηρώων προγόνων μας, κανείς δεν θα τους σπογγίσει τα δάκρυα για την ματαίωση των οραμάτων τους. Γι’ αυτό ας μην τους προκαλέσουμε ντροπή και δάκρυα. Είμαστε δικοί τους απόγονοι και οφείλουμε να είμαστε δεμένοι στο άρμα των ελπίδων και προσδοκιών τους, αν θέλουμε κι εμείς να λεγόμαστε Έλληνες.











