Ταξιαρχών: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – Η Εκκλησία γιορτάζει σήμερα 8 Νοεμβρίου τους Αγίους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο, Θεό) σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, χρόνια πολλά.
Γιορτή Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, γιορτάζουν σήμερα οι: Άγγελος, Αγγελική, Γαβριήλ, Γαβριηλία, Γαβριέλα, Ελεημονήτρια, Ευταξία, Λεμονιά, Μεταξάς, Μεταξία, Μιχαήλ, Μηχαηλία, Μιχαέλα, Πανορμίτης, Πανορμίτα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σταμάτιος, Σταματίνα, Σταματία, Στρατηγός, Στρατηγώ, Ταξιάρχης, Ταξιαρχία.
Τη σχέση, τώρα, που έχουν οι άγγελοι με το Θεό και τους ανθρώπους, καθώς και την αποστολή τους, βλέπουμε επίσης μέσα στην Αγία Γραφή. Και ιδιαίτερα, στους Ψαλμούς 33, στίχ. 8 και 90, στίχ. 10-12, στη δε Καινή Διαθήκη, Ματθ. ιη’ στίχ. 10, καθώς επίσης και στην προς Εβραίους επιστολή, κεφ. α’ στίχ. 14, όπου ο συγγραφέας αναφωνεί: «οὐχὶ πάντες εἰσὶ λειτουργικὰ πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα διὰ τοὺς μέλλοντας κληρονομεῖν σωτηρίαν;».
Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι άγγελοι πνεύματα υπηρετικά, τα όποια ενεργούν όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλά αποστέλλονται από το Θεό για να υπηρετήσουν εκείνους που μέλλουν να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή;
Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη. π.χ. όταν ο Αβραάμ μέλλει να θυσιάσει τον Ισαάκ, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία, στον Λώτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ και άλλου.
Χρόνια πολλά σε όλους για σήμερα.
Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο.
Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου.
Τη μνήμη τους τιμούμε στις 8 Νοεμβρίου.
Η λαϊκή παράδοση και οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ
Η λαϊκή παράδοση στην Ελλάδα και στις γύρω περιοχές είναι γεμάτη από πλούσιες ιστορίες και έθιμα που συνδέονται με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ο οποίος θεωρείται ο ψυχοπομπός άγγελος. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μιχαήλ έχει τον ρόλο του οδηγού των ψυχών, μεταφέροντάς τες στον ουρανό. Οι λαϊκές πεποιθήσεις γύρω από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ είναι ιδιαίτερα έντονες και ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή.
Ο Μιχαήλ και η Ψυχή
Στον Πόντο, για παράδειγμα, την παραμονή της γιορτής των Ταξιαρχών, υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ βγαίνει και παίρνει τις ψυχές όσων τα ρούχα τους ήταν κρεμασμένα έξω από το σπίτι. Έτσι, οι κάτοικοι φρόντιζαν να μην αφήνουν ρούχα να στεγνώνουν έξω το βράδυ της παραμονής. Στη Θράκη, αντίστοιχα, υπήρχε η συνήθεια να μην αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι για να μην τα δει ο Μιχαήλ και να «ενθυμηθεί» αυτούς, παίρνοντάς τους.
Η Νηστεία των Ταξιαρχών
Στην περιοχή των Κοτυώρων του Πόντου, οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας ακολουθούσαν μια αυστηρή νηστεία από τις 1 έως τις 8 Νοεμβρίου, την περίοδο της γιορτής των Ταξιαρχών. Πίστευαν ότι αυτή η νηστεία θα τους βοηθούσε να περάσουν πιο ήρεμα στο «τέλος τους», όταν θα έφτανε η ώρα να αποχωρήσουν από τη ζωή. Οι γυναίκες νήστευαν στην χάρη του Αρχάγγελου Μιχαήλ, για να τους πάρει την ψυχή με ευκολία και χωρίς ταλαιπωρία. Μόλις ολοκληρωνόταν η νηστεία, κοινωνούσαν την ημέρα της θείας λειτουργίας.
Ο Μιχαήλ στην Τραπεζούντα
Στην Τραπεζούντα, η πίστη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ ήταν εξίσου έντονη. Εκεί, οι μητέρες πήγαιναν τα παιδιά τους στην εκκλησία την ημέρα της γιορτής του και τύλιγαν στο λαιμό τους την άκρη από το παραπέτασμα της ωραίας πύλης για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον πονόλαιμο.
Ο Αρχάγγελος Κουρκουνάς
Στην περιοχή της Σαμψούντας, στο χωριό Αντρεάντων (Αμισού), ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν γνωστός και ως Κουρκουνάς, όνομα που προέρχεται από τη λέξη «κουρκούνι» που σημαίνει «χτυπάω την πόρτα». Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ χτυπάει την πόρτα ζητώντας την ψυχή του ανθρώπου.
Το Θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ
Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες γύρω από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ αφορά το θαύμα του στην περιοχή των Κολοσσών στη Φρυγία. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, εκεί υπήρχε μια ιερή πηγή που ανέβλυζε αγιασμένο νερό και θεράπευε κάθε ασθένεια. Οι ειδωλολάτρες, ωστόσο, επιχείρησαν να καταστρέψουν το ναό και να πνίξουν τον ιερέα του. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ επενέβη με τη ρομφαία του και με μια κίνηση άνοιξε τη γη, καταπίνωντας τα νερά και σώζοντας τον ιερέα και το ναό. Το μέρος ονομάστηκε Χώναι (από τη λέξη «χωνεύεται»), καθώς τα νερά των ποταμών χωνεύονται μέσα στη γη.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, αν και λιγότερο γνωστός σε κάποιες περιοχές, έχει εξίσου σημαντική θέση στη χριστιανική παράδοση. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και εμφανίζεται σε πολλές βιβλικές ιστορίες. Ο Γαβριήλ είναι ο άγγελος που αναγγέλλει τη γέννηση σημαντικών προσώπων, όπως ο Σαμψών, η Παναγία και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Στη λαϊκή παράδοση, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ θεωρείται ο προάγγελος των γεννήσεων και συνδέεται με την παρουσία του σε σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα.
Η λαϊκή παράδοση γύρω από τους αγγέλους, και ιδιαίτερα τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, αντικατοπτρίζει την ανάγκη του ανθρώπου για προστασία και καθοδήγηση, αλλά και την πίστη ότι υπάρχουν υπερφυσικές δυνάμεις που βοηθούν και καθοδηγούν τις ψυχές στις πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής.