Γιορτάζουμε σήμερα 8 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτη, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Όσιος Γεώργιος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Κύπρου από γονείς ευσεβείς, και είχε ένα μεγαλύτερο αδελφό που τον έλεγαν Ηρακλείδη. Αυτός λοιπόν, όταν ακόμα ζούσαν οι γονείς τους, πήγε στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει. Αφού προσκύνησε, πήγε στη Λαύρα του Καλαμώνας που βρισκόταν στον Ιορδάνη και εκεί έγινε μοναχός. Ο Όσιος Γεώργιος παρέμεινε κοντά στους γονείς του. Αργότερα που πέθαναν οι γονείς του και έμεινε ορφανός, τον πήρε μαζί με την κληρονομιά του ο θείος του, που είχε μια μοναχοκόρη και ήθελε να τον κάνει γαμπρό του.
Ο Γεώργιος όμως δεν ήθελε να παντρευτεί και έφυγε στον άλλο του θείο, που ήταν ηγούμενος σ’ένα Μοναστήρι. Αλλά επειδή ο άλλος του θείος πίεζε τον αδελφό του (τον ηγούμενο) ν’αφήσει τον Γεώργιο να φύγει από το μοναστήρι, ο Γεώργιος έφυγε και από εκει και πήγε στον αδελφό του Ηρακλείδη στη Λαύρα του Καλαμώνος. Αλλά επειδή ήταν νεαρός τον οδήγησε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την λεγόμενη Χοζεβά που βρίσκεται σε μια ερημική και άγρια χαράδρα κοντά σε έναν δρόμο, που οδηγεί από τα Ιεροσόλυμα στην Ιεριχώ. Εκεί πλέον ο Γεώργιος αφού έγινε μοναχός, έζησε αυστηρά ασκητική μοναχική ζωή. Η φήμη της αρετής του ήταν μεγάλη και τα Άγια έργα του δίδαξαν πολλούς. Τελικά, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο.
Εύχομαι χρόνια πολλα και ευάρεστα στο Θεό !!!
Ανάλυση ονόματος:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ: (εκ του γη + εργάζομαι) = ο καλλιεργητής της Γης, ο δημιουργός (υλικών) αγαθών.
Απολυτίκιο:
Γεωργήσας τον λόγον Πάτερ της χάριτος, δικαιοσύνης έδρέψω καρποφορίαν λαμπράν, ως την ένθεον ζωήν αϊρετισάμενος, όθεν της δόξης κοινωνός, ανεδείχθης του Χριστού, Γεώργιε θεοφόρε’ ώ και πρεσβεύεις άπαύστως, έλεηθήναι τάς ψυχάς ημών.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος
Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός
{youtube}UgtMEzRDLHE{/youtube}