Γιορτάζουμε σήμερα 11 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Μεγαλομάρτυρος Μηνά, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στην Αίγυπτο. Οι γονείς του τον μεγάλωσαν σε ένα ειδωλολατρικό περιβάλλον, όπου και οι δύο ήταν ειδωλολάτρες. Ο Άγιος Μηνάς όμως από την εφηβική του ακόμα ηλικία ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Μετά τα εφηβικά του χρόνια εισήλθε στις τάξεις του Ρωμαϊκού στρατού και πιο συγκεκριμένα σε ένα τάγμα ιππικού με έδρα το Κοτυάειον της Μικράς Ασίας. Οι αρχές του 4ου αιώνα βρήκαν τον Άγιο Μηνά να διάγει μια λαμπρή πορεία στον Ρωμαϊκό στρατό λόγω της ανδρείας που τον χαρακτήριζε.
Εκείνο τον καιρό όμως, έφτασαν αυτοκρατορικές διαταγές σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός θα έπρεπε να συλλαμβάνει τους χριστιανούς και να τους κάνει να αλλάξουν πίστη με κάθε μέσο. Αυτό όπως είναι φυσικό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το πράξει ο Άγιος Μηνάς και έτσι έδωσε τέλος στην στρατιωτική του καριέρα και πήγε σε ένα βουνό της περιοχής. Στο βουνό αυτό ασκήτευσε αφιερώνοντας τον χρόνο του στην προσευχή και στην νηστεία.
Έτσι έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου άφησε τον τόπο αυτό και επανήλθε κοντά στους ανθρώπους. Επέλεξε μάλιστα να βρεθεί κοντά τους την ημέρα μιας ειδωλολατρικής εορτής. Στην γιορτή αυτή μίλησε και ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στον διοικητή της πόλης, στον Πύρρο. Ομολόγησε και σε αυτόν για άλλη μια φορά την χριστιανική του πίστη, φανέρωσε το όνομα του καθώς και όσα είχαν προηγηθεί στην ζωή του. Επειδή όμως ήταν ημέρα γιορτής, ο Πύρρος διέταξε τη φυλάκιση του Αγίου έως την την επομένη ημέρα που θα εξέταζε την υπόθεση. Οι ώρες πέρασαν και ο Άγιος βρέθηκε πάλι ενώπιον του διοικητή με τις κατηγορίες της λιποταξίας από τον Ρωμαϊκό στρατό και την εξύβρισης των θεών (των ειδωλολατρών). Ο Πύρρος στην αρχή προσπάθησε με υποσχέσεις και όμορφα λόγια να κάνει τον Άγιο Μηνά να απαρνηθεί την χριστιανική πίστη. Κατόπιν πέρασε στις απειλές και τέλος, βλέποντας ότι ο Άγιος δεν υποχωρεί, διέταξε τον άγριο βασανισμό του. Ο Άγιος με την βοήθεια του Χριστού, υπέμεινε τα φρικτά βασανιστήρια αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει. Μην έχοντας πλέον σε κάτι χειρότερο να τον υποβάλει, ο Πύρρος διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Μετά τον αποκεφαλισμό, το σώμα του Αγίου ρίχτηκε στην φωτιά. Από αυτήν μερικοί χριστιανοί έσωσαν ότι πρόλαβαν από το Άγιο σώμα του και το έθαψαν κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπως τους είχε ζητήσει ο Άγιος λίγο πριν θανατωθεί. Στον τόπο που ενταφιάστηκε χτίστηκε ναός, ενώ με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε εκεί μία μικρή πόλη αφού πλήθος χριστιανών επισκέπτονταν τον τάφο του Αγίου για να ζητήσουν την βοήθεια του.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Ανάλυση ονόματος:
ΜΗΝΑΣ: (από την λέξη μήνη = σελήνη) = ο φωτεινός στο σκοτάδι όπως η σελήνη.
Απολυτίκιο:
Στρατείαν κατέλιπες την κοσμικήν, αθλητά, ουράνιονειληφας την κληρουχίαν, Σοφέ, και στέφος αμάραντον, δόξαν αποδιώξας βασιλέως γηϊνου, άθλους δε διανύσας μαρτυρίου γενναίως, διό Μεγαλομάρτυς Μηνά, πρέσβευε σωθήναι ημάς.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος
Ευχαριστώ θερμά, τον φίλο και αγιογράφο Δαμιανό Μανούκα, για την παραχώρηση της εικόνας του Αγίου Μηνά, όπου και αγιογράφησε ο ίδιος.