Γιορτάζουμε σήμερα 17 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Οσιομάρτυρος Ανδρέα “ΤΟΥ ΕΝ ΤΗ ΚΡΙΣΕΙ”, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Άγιος Ανδρέας, καταγόταν από την Κρήτη και έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. επί αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου.
Όταν ο αυτοκράτορας ξεκίνησε διωγμό κατά των αγίων εικόνων, ο Ανδρέας έμαθε για τα έκτροπα που γίνονταν εναντίον εκείνων που τις προσκυνούσαν, γι’αυτό άφησε την Κρήτη και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Και όταν είδε από κοντά τη βία κατά των ορθοδόξων, αισθάνθηκε την ανάγκη από Ιερή αγανάκτηση να ελέγξει τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Και η ευκαιρία του δόθηκε όταν ο Κωνσταντίνος ο Ε’ βγήκε από το παλάτι, στην επιστροφή ο Ανδρέας τον περίμενε και με θάρρος τον πλησίασε και τον ρώτησε: «άρα χριστιανός ει, βασιλεύ;».
Ο Κωνσταντίνος έμεινε εμβρόντητος στην αρχή. Αλλά έπειτα εξοργισμένος διέταξε να τον συλλάβουν. Η διαταγή εκτελέστηκε και μάλιστα ένας από τους υπασπιστές χτύπησε τον Ανδρέα και συγχρόνως τον ρώτησε: «ούτως εδιδάχθης ατιμάζειν τον βασιλέα;». Και ο Ανδρέας του απάντησε με τον εξής αθάνατο λόγο: «ουδείς αμαρτάνει βασιλέα ελέγχων παρανομούντα». Θυμωμένος τότε ακόμα περισσότερο ο βασιλιάς, διέταξε και μαστίγωσαν άγρια τον Ανδρέα. Έπειτα τον παρέδωσαν σε όχλο εικονομάχων, που τον έσυραν επάνω σε κοφτερές πέτρες. Κατόπιν κάποιος ψαράς με κοφτερό τσεκούρι, έκοψε το πόδι του Αγίου και έτσι μετά από λίγο παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.
Το λείψανό του το έριξαν σε ακάθαρτο τόπο, αλλά ορθόδοξοι το πήραν νύχτα και το έθαψαν ευλαβικά σε τόπο ονομαζόμενο «της Κρίσεως».
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Απολυτίκιο:
Ασκητικώς προγυμνασθείς εν τω όρει, τας νοητάς των δυσμενών παρατάξεις, τη πανοπλία ώλεσας παμμάκαρ του Σταυρού, αύθις δε προς άθλησιν, ανδρικώς απεδύσω, κτείνας τον Κοπρώνυμον, τω της πίστεως ξίφει, και δι’άμφοιν εστέφθης εκ Θεού, Οσιομάρτυς, Ανδρέα αοίδιμε.
Ανάλυση ονόματος:
ΑΝΔΡΕΑΣ: (από το ανήρ) = ο ανδρείος, ο γενναίος.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος