Γιορτάζουμε σήμερα 31 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Κύρου και Ιωάννου των Αναργύρων, της Αγίας Αθανασίας και των Τριών Θυγατέρων αυτής, ας πούμε λίγα λόγια:
Οι Άγιοι Κύρος και Ιωάννης έζησαν επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, και ο Άγιος Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Όταν άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε μία παραθαλάσσια περιοχή της Αραβίας και αφού πήρε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε εκεί. Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και εκεί άκουσε για τα Θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Έπειτα πήγε στην Αλεξάνδρεια.
Από εκεί, και ύστερα από μεγάλη προσπάθεια έμαθε που διέμενε ο Άγιος Κύρος, όπου και πήγε τον βρήκε και έμεινε μαζί του. Τα Θαύματα των Αγίων Αναργύρων έγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων, διότι οι Άγιοι θεράπευσαν τα μάτια του. Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις κόρες της, εν’ονόματι Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Η είδηση αυτή στενοχώρησε τον Κύρο και τον Ιωάννη. Έτσι οι Άγιοι, επειδή φοβήθηκαν μήπως αυτές δειλιάσουν από την σκληρότητα των βασανιστηρίων, πήγαν κοντά τους και έδιναν σε αυτές θάρρος, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονταν και οι ίδιοι για το μαρτύριό τους. Και πράγματι, συνελήφθησαν και αυτοί και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα. Εκεί ομολόγησαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους στον Θεό. Μάταια ο ηγεμόνας ζητούσε να κάμψει το θάρρος και την πίστη της μητέρας, δείχνοντας σε αυτή τις θυγατέρες της και επιρρίπτοντάς της την ενοχή. Εκείνη, αφού στράφηκε προς τις θυγατέρες της, τις ενίσχυε λέγοντας ότι η σωματική ωραιότητα είναι πρόσκαιρη, ενώ στην αιωνιότητα διατηρείται η ομορφιά της ψυχής του ανθρώπου αθάνατη. Αυτές έλεγαν στην μητέρα τους ότι αισθάνονταν μεγάλη χαρά, επειδή είναι γραφτό να φύγουν από τον μάταιο αυτό κόσμο μαζί της για την αγάπη του Χριστού και να μην χωριστούν ποτέ από κοντά της. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Μετά από τα βασανιστήρια αποκεφάλισαν τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το 292 μ.Χ. Με τον ίδιο βάναυσο τρόπο θυσιάστηκαν και η Αγία Αθανασία με τις κόρες της. Έτσι μαρτυρικά και ένδοξα παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο.
Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Ανάλυση ονομάτων:
ΚΥΡΟΣ: (Λέξη συγγενής προς το κύριος) = ο κυρίαρχος.
ΙΩΑΝΝΗΣ: (λεξ. εβρ.) = η χάρις και εύνοια του Θεού (προς τους ανθρώπους).
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ/Α: (από το αθανασία) = το αιώνιο πνευματικό δημιούργημα του Θεού, ο αιώνιος.
ΘΕΟΔΟΤΟΣ/Η: (από το Θεός + δοτός) = ο θεόδοτος, η χάρις και το δώρο του Θεού, Θεικό δώρο.
ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ/Η: (Θεός + κτίσμα) = το Θείο δημιούργημα.
ΕΥΔΟΞΟΣ/ΙΑ: (ευ + δόξα) = ο έχων καλή δόξα και φήμη.
Απολυτίκιο:
Ὡς Ἀθλοφόροι εὐκλεεῖς τοῦ Σωτῆρος, καὶ ἰατῆρες τῶν ψυχῶν καὶ σωμάτων, Ἀνάργυροι ἐκλάμπετε ἐν πάσῃ τὴ γῆ, νόσων μὲν ἰώμενοι, ἀνωδύνως τὰ βάρη, χάριν δὲ πορίζαντες, τοὶς βοώαιν ἀπαύστως χαίρετε κρήναι θείων δωρεῶν, Κῦρε θεόφρον, καὶ Ἰωάννη ἔνδοξε.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος
Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός
{youtube}agv_Tv33EjI{/youtube}