ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, οι συντάξεις Απριλίου 2025 θα καταβληθούν νωρίτερα.
Του Γιάννη Παπανικολάου
News: Όπως συνηθίζεται, η πίστωση των ποσών θα γίνει σε δύο δόσεις και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής:
- Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025: Θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), καθώς και οι συντάξεις που απονεμήθηκαν μετά τη σύσταση του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ. Επίσης, θα πληρωθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (eteaep.gov.gr).
- Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025: Θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, λοιπά εντασσόμενα ταμεία, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου (gsis.gr).
Τα ποσά θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ως εξής:
- Από το απόγευμα της Δευτέρας 24 Μαρτίου 2025 για την πρώτη δόση.
- Από το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2025 για τη δεύτερη δόση.
Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι εξελίξεις
Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση εξετάζουν σχέδιο πληρωμής των αναδρομικών μέσω του αποθεματικού του ασφαλιστικού συστήματος, γνωστού ως ΑΚΑΓΕ (ypakp.gr). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 18 δισ. ευρώ, με ετήσια έσοδα 2,7 δισ. ευρώ.
Δυνατές εκδοχές πληρωμής των αναδρομικών:
- Άμεση αποπληρωμή των αναδρομικών σε 370.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα.
- Πληρωμή των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά λόγω μειώσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ο αριθμός των δικαιούχων φτάνει τις 350.000.
- Καταβολή εφάπαξ επιδόματος 700-800 ευρώ για περίπου 900.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, αλλά είχαν την προσδοκία αναδρομικών λόγω προηγούμενων κυβερνητικών διαβεβαιώσεων.
Το συνολικό κόστος για τις πρώτες δύο εκδοχές εκτιμάται σε 900 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το εφάπαξ επίδομα, το ποσό φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ.
Χρηματοδότηση των αναδρομικών
Το ποσό μπορεί να καλυφθεί από:
- Τα ετήσια έσοδα του ΑΚΑΓΕ. Για το 2025, προβλέπεται εισροή 530 εκατ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων και 550 εκατ. ευρώ από τόκους του αποθεματικού.
- Το πλεόνασμα του ΑΚΑΓΕ, που υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ.
- Διαθέσιμους τόκους του ΑΚΑΓΕ για μία τριετία, χωρίς να επηρεαστούν τα αποθεματικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές των αναδρομικών δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα γίνουν μέσω των εισφορών των ίδιων των συνταξιούχων.
Πόσα δικαιούνται οι συνταξιούχοι;
- Αναδρομικά επικουρικών: Έως 4.527 ευρώ.
- Αναδρομικά εισφοράς αλληλεγγύης κύριων συντάξεων: Έως 9.500 ευρώ (για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ).
Οι πληρωμές των συντάξεων Απριλίου 2025 θα γίνουν νωρίτερα, ενώ οι συνταξιούχοι αναμένουν αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών. Το σχέδιο της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των αναδρομικών από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος.