Το χριστόψωμο είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συνδέεται με τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και αποτελεί έθιμο της ορθόδοξης παράδοσης. Στο Άγιο Όρος, το χριστόψωμο έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς παρασκευάζεται με ευλάβεια και απλότητα.
Ακολουθεί μια αυθεντική συνταγή:
Υλικά
Για τη ζύμη:
•1 κιλό αλεύρι για ψωμί (ή μισό σκληρό και μισό μαλακό)
•1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
•1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
•2 κουτ. σούπας ζάχαρη
•1 κουτ. γλυκού κανέλα
•1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
•1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη (προαιρετικά)
•200 ml χλιαρό νερό
•200 ml χλιαρό γάλα (ή νερό για νηστίσιμη εκδοχή)
•4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη (προαιρετικά)
•Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη διακόσμηση:
•Λίγο αλεύρι για το πλάσιμο
•Μισά καρύδια για το στόλισμα
•Σουσάμι (προαιρετικά)
•1 σταυρός από ζύμη
Εκτέλεση
1.Ενεργοποίηση της μαγιάς:
•Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα για 10-15 λεπτά να αφρίσει.
2.Προετοιμασία της ζύμης:
•Σε μια μεγάλη λεκάνη, αναμείξτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη μαστίχα.
•Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέστε τη μαγιά, το χλιαρό γάλα, το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
•Ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Εάν χρησιμοποιείτε καρυδόψιχα, προσθέστε τη στο τέλος και ζυμώστε απαλά.
3.Άφημα για φούσκωμα:
•Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4.Πλάσιμο και διακόσμηση:
•Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη (αν θέλετε δύο χριστόψωμα). Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε σ