ΕΛΓΑ: Η κτηνοτροφία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της χώρας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, βρίσκεται σε κρίση λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Του Γιώργου Θεοχάρη
News: Οι κτηνοτρόφοι σε αυτές τις περιοχές εκπέμπουν σοβαρό σήμα κινδύνου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης και τα αργά βήματα της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μέτρων αποζημίωσης και ανασύστασης των κοπαδιών.
Από το καλοκαίρι του 2024, η ευλογιά έχει πλήξει περισσότερο από 270 κοπάδια, με αποτέλεσμα τον θανάτο περίπου 65.000-70.000 ζώων, κυρίως προβάτων. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες των τοπικών κτηνοτρόφων, η απογοήτευση είναι εμφανής και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Η ευλογιά, φέτος, φαίνεται να είναι πιο επιθετική και θανατηφόρα από το προηγούμενο ξέσπασμα του 2013-14. Η μεγαλύτερη πίεση γίνεται αισθητή στον Έβρο, ενώ η κτηνοτροφία σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Ροδόπη και η Θάσος βιώνει μεγάλες απώλειες.
Η αναγκαία ενίσχυση και το πρόβλημα των αποζημιώσεων
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του προγράμματος «5.2.», το οποίο ανακοινώθηκε με σκοπό την ανασύσταση των εκτροφών που πλήγηκαν από την ευλογιά. Ωστόσο, η πρόοδος του προγράμματος παραμένει αργή και αναποτελεσματική. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι χωρίς την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των κοπαδιών, ελάχιστοι από αυτούς θα είναι σε θέση να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους. Από προηγούμενες εμπειρίες, εκτιμάται ότι μόνο το 10%-15% των πληγέντων κτηνοτρόφων καταφέρνουν να αναστήσουν τα κοπάδια τους, ενώ οι υπόλοιποι είτε εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία είτε αναζητούν άλλες επαγγελματικές λύσεις.
Ειδικά για την περιοχή της Καβάλας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Νίκος Δημόπουλος, αναφέρει ότι τα 33 από τα 39 κρούσματα της ευλογιάς εντοπίστηκαν στην περιοχή του Νέστου, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η ζημιά, όπως λέει, είναι ανυπολόγιστη και οι τοπικοί κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.
ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ! Νέο πλαίσιο για τη συνδεδεμένη ΟΠΕΚΕΠΕ
Αναγκαία ταχεία διαδικασία και αύξηση των ποσοστών αποζημίωσης
Η ανάγκη να υπάρξει άμεση κινητοποίηση είναι επιτακτική, καθώς οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την υποστήριξη του υπουργείου, η οποία πρέπει να γίνει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα ανασύστασης πρέπει να επιταχυνθεί, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται η αύξηση των ποσοστών αποζημίωσης για τα ζώα που έχουν θανατωθεί. Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν ήδη επενδύσει σε υποδομές και μηχανήματα, είναι πιο πιθανό να επανεκκινήσουν τις εκτροφές τους αν λάβουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Ο κ. Δημόπουλος, ωστόσο, σημειώνει ότι αυτή η αναγέννηση του κτηνοτροφικού τομέα προϋποθέτει ταχύτητα και αμεσότητα στην εφαρμογή των μέτρων.
Η ανάγκη για υποστήριξη ζωοτροφών και μέτρα αποζημίωσης για τις απώλειες
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι η έλλειψη ζωοτροφών λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και την αποφυγή διασποράς της ευλογιάς. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να κρατήσουν τα ζώα τους μέσα στους στάβλους χωρίς ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να χάνουν την αξία των ζώων. Η κατάσταση αυτή καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη όταν οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν χρέη και οικονομικές δυσκολίες, καθώς οι αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές δεν έχουν ανακοινωθεί και δεν υπάρχει σαφής καθοδήγηση για το πώς θα στηριχτούν σε αυτή τη δύσκολη φάση.
Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για τα χαμένα ζώα (220 ευρώ ανά ζώο) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ζημιές και τις δαπάνες που έχουν επενδύσει στις εκτροφές τους. Ταυτόχρονα, η καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες τους ή να προχωρήσουν σε ανασυγκρότηση των κοπαδιών τους.
Προβλήματα με τον ΕΛΓΑ και το ασφαλιστικό καθεστώς
Ορισμένοι κτηνοτρόφοι καυτηριάζουν και τη στάση του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι η ασφάλιση των εκτροφών δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τους. Ο Γιάννης Κυριακούδης, αιγοπροβατοτρόφος από τη Θάσο, υπογραμμίζει την ανισότητα στην αντιμετώπιση των ασφαλισμένων από τον ΕΛΓΑ, αφού πολλά ζώα που είναι άνω των έξι ετών δεν αποζημιώνονται, παρότι έχουν προσφέρει σημαντική παραγωγή και στήριξη στην εκτροφή. Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς δεν αντανακλά τη πραγματική αξία των ζώων και την ανάγκη των κτηνοτρόφων για πληρωμή.
Επιπλέον προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των σχεδίων βελτίωσης
Ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκύψει είναι οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες εφαρμογής των σχεδίων βελτίωσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των σχεδίων αυτών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η ευλογιά και άλλες ζωονόσοι.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ- προτάσεις
Η κτηνοτροφία στη Μακεδονία και τη Θράκη βρίσκεται σε έναν κρίσιμο σταυροδρόμι. Η έλλειψη άμεσης και ουσιαστικής υποστήριξης από το κράτος απειλεί με κατάρρευση έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της τοπικής οικονομίας. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν όχι μόνο οικονομική ενίσχυση, αλλά και ταχεία εφαρμογή των προγραμμάτων αποζημίωσης και στήριξης των εκτροφών, καθώς και την άμεση παρέμβαση σε ζητήματα ασφαλιστικής κάλυψης και σχεδίων βελτίωσης.
ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ! «Πράσινο φως» για την εξόφληση επιδοτήσεων από ΟΠΕΚΕΠΕ
https://tilegrafimanews.gr/agrotika-nea/megali-apati-me-ktinotrofous-kai-opekepe-stin-kriti-ti-egine-me-tis-kommenes-epidotiseis-agroton/