ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις αποτελούν ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τους πολίτες της χώρας μας, καθώς αφορούν την οικονομική ασφάλεια των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Ωστόσο όμως συνεχίζονται οι αναταραχές ..!
Του Γιάννη Παπανικολάου
News: Στην περίπτωση των συντάξεων χηρείας, οι δικαιούχοι είναι εκείνοι που παραμένουν χωρίς τη στήριξη του αποβιώσαντος συζύγου τους και εξαρτώνται από τη σύνταξη που λαμβάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΦΚΑ έχει διαχειριστεί καταβολές για συντάξεις χηρείας που αποδείχτηκε ότι παρακρατήθηκαν αχρεωστήτως, δημιουργώντας σοβαρές αντιφάσεις και αμφιλεγόμενα ζητήματα για το αν και πότε μπορεί ο ΕΦΚΑ να απαιτήσει την επιστροφή χρημάτων.
Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με αριθμό 2137/2024, μπορεί να ανατρέψει τις απαιτήσεις του ΕΦΚΑ για την επιστροφή χρημάτων από συντάξεις χηρείας που συνεχίστηκαν να καταβάλλονται χωρίς τη δικαιολόγηση τους. Η απόφαση αυτή θέτει ένα νέο νομικό πλαίσιο που προστατεύει τους συνταξιούχους από την άδικη επιστροφή χρημάτων και παρέχει έναν σημαντικό οδηγό για το πότε και υπό ποιες συνθήκες ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή χρημάτων.
Η απόφαση του ΣτΕ και η προστασία των συνταξιούχων χηρείας
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι χηρείας που λάμβαναν τις συντάξεις τους καλόπιστα, δηλαδή χωρίς την πρόθεση να εξαπατήσουν το κράτος ή να αποκτήσουν αδικαιολόγητο όφελος, δεν μπορούν να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που τους καταβλήθηκαν χωρίς περικοπή μετά την πρώτη τριετία. Το δικαστήριο τονίζει πως, εφόσον οι συνταξιούχοι δεν είχαν την πρόθεση να παρανόμησαν και αν τους ζητηθούν τα χρήματα, αυτό θα τους προκαλούσε σοβαρή οικονομική δυσχέρεια, η επιστροφή των χρημάτων δεν μπορεί να επιβληθεί. Η απόφαση αυτή, στην ουσία, προστατεύει τους συνταξιούχους που έχουν λάβει τις παροχές σε καλή πίστη και θα μπορούσαν να βρεθούν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση αν τους ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων αυτών.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των συνταξιούχων χηρείας, ιδιαίτερα όταν οι συντάξεις καταβάλλονται χωρίς τη συνείδηση της παρανομίας και χωρίς δόλο από μέρους τους. Έτσι, το δικαστήριο δημιουργεί ένα νομικό πλέγμα που αποτρέπει την αυθαίρετη απαίτηση επιστροφής χρημάτων, εφόσον οι συνταξιούχοι μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είχαν την πρόθεση να εκμεταλλευτούν το σύστημα.
Η κατάσταση των συντάξεων χηρείας πριν και μετά το 2016
Η κατάσταση των συντάξεων χηρείας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), ο οποίος έχει δημιουργήσει μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των παλαιών και νέων δικαιούχων συντάξεων χηρείας. Ειδικότερα, όσοι δικαιούνται σύνταξη χηρείας μετά την εφαρμογή του νόμου, αν εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, αντιμετωπίζουν περικοπές, ενώ για τα άτομα που είχαν λάβει σύνταξη χηρείας πριν από την εφαρμογή του νόμου, οι όροι είναι διαφορετικοί.
Πριν το 2016, οι επιζώντες σύζυγοι του Δημοσίου λάμβαναν ποσοστό 70% της σύνταξης του θανόντος, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι δικαιούχοι λάμβαναν το 50%. Μετά το 2016, ο νόμος προέβλεψε για τους νέους δικαιούχους ότι εφόσον εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, η σύνταξη χηρείας θα περικόπτεται.
Εξαιρέσεις από την επιστροφή χρημάτων
Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, εξαιρούνται από την επιστροφή χρημάτων οι συνταξιούχοι που μπορούν να αποδείξουν ότι θα βρεθούν σε δυσμενή οικονομική θέση αν υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που καταβλήθηκαν σε αυτούς. Η έννοια της καλόπιστης λήψης των παροχών είναι βασική σε αυτό το πλαίσιο, καθώς συνταξιούχοι που έλαβαν τις συντάξεις ή επιδόματα χωρίς δόλο και με την πεποίθηση ότι δικαιούνται αυτές τις παροχές, προστατεύονται από την αυθαίρετη επιστροφή των χρημάτων.
Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή χρημάτων από όσους έχουν ήδη επωφεληθεί από τις παροχές καλόπιστα και μάλιστα αν η επιστροφή αυτών των χρημάτων μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημία. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να επικαλεστούν τις συνθήκες αυτές για να προστατευτούν από την επιστροφή χρημάτων.
Διεθνής είδηση για τις συντάξεις!
Η κατάσταση των περικοπών και οι προτάσεις της ΠΟΠΣ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) έχει καταγγείλει την κατάσταση των περικοπών στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, καθώς συνεχίζονται οι απαιτήσεις επιστροφής χρημάτων από συνταξιούχους που έχουν λάβει τις συντάξεις καλόπιστα και χωρίς πρόθεση απάτης. Προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλών μέσω παρακράτησης από τη σύνταξη σε δόσεις, με δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή λαμβάνουν άλλες συντάξεις.
Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι συνταξιούχοι χηρείας έχουν πλέον ένα νομικό στήριγμα που τους επιτρέπει να αμφισβητήσουν την επιστροφή χρημάτων και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι έλαβαν τις παροχές καλόπιστα και χωρίς δόλο.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Οι συντάξεις Φεβρουαρίου 2025 θα καταβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών. Αναλυτικά:
• Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025: Καταβολή κύριων συντάξεων από τα τέως ταμεία μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), καθώς και επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα.
• Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025: Καταβολή κύριων συντάξεων από τα τέως ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, τραπεζών, ΔΕΗ κ.ά.) και του Δημοσίου, καθώς και επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου.
Παράλληλα, το θέμα των αναδρομικών παραμένει ανοιχτό, με δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων, και αναμένονται εξελίξεις για την επιστροφή των αναδρομικών για επικουρικές και Δώρα.