ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για τον Δεκέμβριο του 2024, οι οποίες θα ακολουθούν τον καθιερωμένο διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών, όπως ορίζεται στον κανονισμό πληρωμών του οργανισμού.
Του Γιάννη Παπανικολάου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ LIVE- Συντάξεις Δεκεμβρίου 2024: Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής και Αναδρομικά 2025
News: ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα τέως ταμεία των μη μισθωτών, όπως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι πληρωμές θα γίνουν την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024. Συνολικά, 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα λάβουν τις κύριες συντάξεις τους, όπως και οι συντάξεις που απονεμήθηκαν από την ίδρυση του ΕΦΚΑ και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016. Επιπλέον, θα καταβληθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις για τον ιδιωτικό τομέα, τόσο για μισθωτούς όσο και για μη μισθωτούς.
Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των πρώην ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.ά.) θα πληρωθούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024. Αυτή η πληρωμή αφορά 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τις κύριες συντάξεις τους, καθώς και τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Οι συνταξιούχοι από τα συγκεκριμένα ταμεία θα δουν τα χρήματά τους στους λογαριασμούς τους την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, το απόγευμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πληρωμές του Δεκεμβρίου ακολουθούν την καθιερωμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτοί) πληρώνονται πρώτοι, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι μισθωτοί ακολουθούν λίγο αργότερα. Αυτός ο διαχωρισμός βασίζεται στην ανάγκη για διαφοροποιημένη διαχείριση των πληρωμών και την καλύτερη οργάνωση της ροής των χρημάτων στον οργανισμό.
Αναμένεται ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν τα χρήματά τους στους λογαριασμούς τους ακριβώς την ημέρα πληρωμής, κάτι που έχει επισημανθεί ως σημαντικό για την εξασφάλιση της ροής του εισοδήματός τους, καθώς πολλοί βασίζονται στις συντάξεις τους για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους.
Η εξαγγελία αυτή έρχεται μετά από τις συχνές ανησυχίες που εκφράζουν οι συνταξιούχοι για την κανονικότητα των πληρωμών τους, ειδικά εν μέσω των συνεχών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα και των ενδεχόμενων καθυστερήσεων ή τροποποιήσεων στις συντάξεις λόγω των νομικών ή διαχειριστικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν.
ΟΙ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ- ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Το θέμα της διπλής εθνικής σύνταξης, δηλαδή της περίπτωσης όπου ένας συνταξιούχος λαμβάνει συντάξεις και από ίδιο δικαίωμα και από χηρείας, επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω της εκδίκασης προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας. Η προσφυγή αυτή αφορά την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας του 2021, η οποία ορίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι δικαιούνται μόνο μία εθνική σύνταξη. Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τη συνταξιοδοτική αυτή πολιτική αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο, όχι μόνο στους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά και στους εν ενεργεία, καθώς θα μπορούσε να επιφέρει νέες αλλαγές και για τους ήδη συνταξιούχους.
ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΥΠΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Η προβλεπόμενη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας καθορίζει ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις, για παράδειγμα μία από το ίδιο δικαίωμα και μία από χηρείας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το ποσό των δύο συντάξεων, αλλά η διαφορά αυτή θα υπολογίζεται ως προσωπική διαφορά. Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δεν θα βλέπουν αύξηση στη σύνταξή τους μέχρι να καλυφθεί αυτή η προσωπική διαφορά, δημιουργεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους συνταξιούχους, καθώς οι συντάξεις τους δεν θα αυξάνονται όπως αναμένονταν.
Η εφαρμογή της εν λόγω εγκυκλίου προκαλεί έντονη ανησυχία στους συνταξιούχους, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας θα καθορίσει αν θα συνεχίσουν να ισχύουν αυτές οι ρυθμίσεις και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Αν η εγκύκλιος ερμηνεύει σωστά τις διατάξεις, τότε θα αφορά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν μειωμένες συντάξεις από την αρχή, αφού πλέον μόνο μία εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται, ανεξαρτήτως του αν λαμβάνουν και άλλες συντάξεις από άλλο δικαίωμα.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι καθοριστική, όχι μόνο για τις συντάξεις που θα χορηγηθούν στο μέλλον, αλλά και για την ανάγκη αναπροσαρμογής του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Αν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ της εγκυκλίου, θα πρέπει να γίνουν νέοι υπολογισμοί για τις συντάξεις των εν ενεργεία συνταξιούχων, καθώς οι προηγούμενοι υπολογισμοί δεν έλαβαν υπόψη τη ρύθμιση της καταβολής μόνο μίας εθνικής σύνταξης.
Επομένως, όσοι συνταξιούχοι υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να περιμένουν την εκ νέου υπολογισμό των συντάξεών τους με βάση τις νέες ρυθμίσεις, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει το εισόδημά τους και τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις ή την προσαρμογή των συντάξεών τους.
Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και πολιτικό. Η ερώτηση που τίθεται είναι τι ασφαλιστικό σύστημα θέλουμε να έχουμε και πώς θέλουμε να διαμορφώνονται οι συντάξεις για τους πολίτες. Αν το σύστημα παραμείνει ως έχει, με περιορισμένες αυξήσεις ή με επιδοματικά χαρακτηριστικά, τότε τα εισοδήματα των συνταξιούχων θα είναι περιορισμένα, κάτι που δυσκολεύει τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Από την άλλη πλευρά, αν το σύστημα αναμορφωθεί και δοθούν πραγματικές αυξήσεις και βελτιώσεις στις συντάξεις, τότε οι συνταξιούχοι θα μπορέσουν να ζήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι γραμμένο σε «πλάκες» και μπορεί να τροποποιηθεί με βάση τις ανάγκες και τις συνθήκες της κοινωνίας. Επομένως, ακόμα και αν το Συμβούλιο Επικρατείας επικυρώσει την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, η νομοθεσία μπορεί να τροποποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι αδικίες και να διασφαλιστεί ότι οι συνταξιούχοι θα ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτή η δυνατότητα τροποποίησης πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους και να γίνει πραγματικότητα, αν θέλουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Αναμφίβολα, το συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, καθώς δημιουργεί αβεβαιότητες για το μέλλον. Η έλλειψη σαφήνειας και η συχνή αλλαγή των κανόνων προκαλούν ανασφάλεια και αναγκαία είναι η αναμόρφωση του συστήματος για να αποφευχθούν τέτοιες αμφιβολίες και αναταραχές.