Τα στρώματα ύπνου αποτελούν εργαλείο στη διάθεση καθενός μας για έναν ξεκούραστο ύπνο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για τη συμβολή του καλού ύπνου στο σύνολο της υγείας μας.
Ας δούμε ορισμένα αποδεδειγμένα στοιχεία σχετικά με τον ύπνο:
● Μαζί με τη διατροφή και την άσκηση θεωρείται πλέον και ο ύπνος ως ένας από τους πυλώνες της καλής υγείας
● Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεση, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ποιότητα της ζωής
● Ιατρικές παθήσεις που οδηγούν σε διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, συνδέονται και με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η υψηλή πίεση, ο διαβήτης και καρδιοπάθειες.
Για τους προαναφερθέντες λόγους παρατίθενται ακολούθως 5 συμβουλές βάσει των οποίων, μπορείτε να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο.
1) Καθιερώστε ένα τακτικό ωράριο ύπνου
Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ και ξυπνήστε την ίδια περίπου ώρα κάθε πρωί. Η βελτίωση στον ύπνο θα γίνει άμεσα αισθητή. Παρόλα αυτά η διατήρηση σωστών συνηθειών θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας. Βρείτε ποια είναι για εσάς τα κατάλληλα ωράρια και τηρήστε τα.
2) Μείνετε ξαπλωμένοι στα στρώματα τόσο όσο χρειάζεται
Μπορεί τα στρώματα να σας τραβάνε να μείνετε ξαπλωμένοι και το χουζούρεμα να είναι ευχάριστο. Παρόλα αυτά έχετε υπόψη, ότι οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται μόλις 7-8 ώρες ύπνου για να ξεκουραστούν πραγματικά. Προφανώς κάποιοι μπορεί να χρειάζονται λίγες περισσότερες και κάποιοι λιγότερες ώρες. Πολλοί από εκείνους που δεν κοιμούνται καλά το βράδυ, περνάνε πάνω από 8 ώρες ξαπλωμένοι.
Σαν αποτέλεσμα ο «σπαστός» ύπνος γίνεται συνήθεια. Εκτός κι αν υπάρχουν ειδικές συνθήκες που απαιτούν μακρά ωράρια ύπνου, μην περνάτε πάνω από 8.5 ώρες στο κρεβάτι. Αν περνάει πολύ ώρα μέχρι να κοιμηθείτε, από τη στιγμή που ξαπλώσατε, μάλλον πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο πιο αργά. Μην ξεχνάτε σε αυτό το σημείο, ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από τους μεγάλους.
3) Ρίξτε τους τόνους και χαλαρώστε πριν τον ύπνο
Οριοθετήστε τη χρονική περίοδο πριν τον ύπνο. Απαλλαγείτε ή απλώς βάλτε μία άνω τελεία σε πάσης φύσης πρόβλημα όταν ξαπλώνετε. Μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το να θέσετε τη «στιγμή επίλυσης προβλημάτων» εντός της ημέρας. Εντοπίστε κάποια ώρα μέσα στη μέρα, όπου θα ρυθμίζετε προβλήματα και προγραμματίζετε υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Μετά από αυτή τη στιγμή αφήστε το μυαλό σας να αδειάσει. Ασκηθείτε αν το επιθυμείτε, αλλά όχι πολύ αργά. Θα σας φέρει υπερένταση.
4) Τα κρεβάτια είναι για ξεκούραση, όχι για διασκέδαση
Τα κρεβάτια δεν προορίζονται για ηλεκτρονικές συσκευές. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε οθόνες μία ώρα πριν τον ύπνο. Αν το κάνετε, τουλάχιστον φροντίστε να παραμένουν μακριά από το υπνοδωμάτιο. Είναι καλύτερο να κοιμάστε με κλειστή την τηλεόραση, ενώ και το τηλέφωνό σας συνιστάται να είναι σε απόσταση 3 μέτρων τουλάχιστον από το κρεβάτι σας. Αυτό πιθανότατα σημαίνει, ότι θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα ξυπνητήρι, αν χρησιμοποιείτε το κινητό γι’ αυτόν τον σκοπό. Με αυτές τις κινήσεις δίνετε στο μυαλό σας τη γνώση, ότι είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για να κοιμηθείτε. Διαφορετικά δε θα βρισκόσασταν εκεί.
5) Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι άνετο
Άνετο υπνοδωμάτιο σημαίνει σκοτεινό, ήσυχο υπνοδωμάτιο με άνετο κρεβάτι και σωστή θερμοκρασία.
Προκειμένου να έχει κανείς έναν πραγματικά ποιοτικό ύπνο το μόνο, που χρειάζεται είναι μια αλλαγή συνηθειών. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο να προσαρμοστεί κανείς, αλλά με τη διατήρηση μιας καλής ρουτίνας ύπνου, όλα είναι εφικτά. Σαφώς τα στρώματα, τα κρεβάτια και τα κατάλληλα μαξιλάρια ύπνου έχουν σημαντικό ρόλο στην ξεκούρασή σας, αλλά μην ξεχνάμε, ότι η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είναι όσο πιο σωστή γίνεται.