ΑΓΡΟΤΕΣ: Παρατείνεται μέχρι τις 11 Μαρτίου 2025 η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στήριξης και των φακέλων υποψηφιότητας στο πλαίσιο της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.
Του Γιώργου Θεοχάρη
News: Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί επιπλέον χρόνος στους ενδιαφερόμενους, δεδομένου του μεγάλου όγκου αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 11 Μαρτίου
Σύμφωνα με τη δεύτερη τροποποίηση της πρόσκλησης:
- Η περίοδος υποβολήςαιτήσεων και φακέλων υποψηφιότητας παρατείνεται έως τις 11/3/2025 και ώρα 13:00.
- Τα απαραίτητα δικαιολογητικάπου πρέπει να αναρτηθούν στο ΟΠΣΚΕ θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 11/3/2025.
Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και τις Περιφέρειες.
Πρόοδος αιτήσεων και πιθανοί κίνδυνοι από καθυστερήσεις
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 4.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχουν ήδη οριστικοποιηθεί ή βρίσκονται σε πρόχειρη μορφή στο σύστημα.
Ο Δημήτρης Παππάς, εκπρόσωπος των διαχειριστικών αρχών, σε σχετική ημερίδα τόνισε ότι ο στόχος είναι οι επιλέξιμοι δικαιούχοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η συνεχής παράταση προθεσμιών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στάση πληρωμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αν δεν πετύχουμε τους στόχους εντάξεων ή πληρωμών και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, μπορεί να έχουμε πάγωμα χρηματοδότησης. Ο σχεδιασμός μας δεν μπορεί να παρεκκλίνει πολύ από τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ! Προς εκτός εκτακτης ενίσχυσης για το βαμβάκι –Έξαλλοι οι αγρότες με ΟΠΕΚΕΠΕ και Μαξίμου
«Πράσινες μάρκες»: Το νέο σύστημα επιβράβευσης αγροτών
Ένα νέο μοντέλο ανταμοιβής για περιβαλλοντικά υπεύθυνες γεωργικές πρακτικές προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τις «πράσινες μάρκες» (nature credits), ένα νέο είδος επιδότησης που θα λαμβάνουν οι αγρότες οι οποίοι εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι «πράσινες μάρκες» θα λειτουργούν ως εναλλακτική πηγή εισοδήματος, συμπληρώνοντας το υφιστάμενο μοντέλο της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Οι καλλιεργητές θα μπορούν να συλλέγουν “nature credits” για θετικές περιβαλλοντικές πρακτικές και να τις εξαργυρώνουν μέσω επιδοτήσεων ή άλλων κινήτρων».
Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει το σύστημα Carbon Farming, που ήδη εφαρμόζεται, και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Η Κομισιόν προωθεί νέα στρατηγική βιοοικονομίας
Μέχρι τα τέλη του 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει τη Νέα Στρατηγική Βιοοικονομίας, η οποία θα επιδιώξει να καταστήσει την ΕΕ παγκόσμιο ηγέτη σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ-Άνοιξε μόνο για λίγες ημέρες το ΟΣΔΕ και μετά οι πληρωμές – Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Στόχοι της στρατηγικής:
- Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης βιο-βασισμένων και κυκλικών λύσεων.
- Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα.
- Στήριξη αγροτών και παραγωγών για την αξιοποίηση γεωργικών υπολειμμάτων.
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές.
Η Κομισιόν συνεργάζεται ήδη με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για να εντοπίσει βιώσιμες λύσεις που θα εφαρμοστούν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η στήριξη των αγροτών μέσω της βιοοικονομίας μπορεί να φέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν θα αποτελέσουν κλειδί για το μέλλον της γεωργίας», σημειώνεται στο σχέδιο της Κομισιόν.
Η παράταση μέχρι τις 11 Μαρτίου για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δίνει χρόνο στους ενδιαφερόμενους να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους, όμως ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Παράλληλα, οι αλλαγές που φέρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των «πράσινων μαρκών» και της Νέας Στρατηγικής Βιοοικονομίας δείχνουν τον δρόμο προς μια περισσότερο βιώσιμη και καινοτόμο γεωργία, που θα βασίζεται σε νέες τεχνολογίες και έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η αγροτική πολιτική στην ΕΕ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με στόχο τη βιωσιμότητα, την τεχνολογική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τους παραγωγούς. Οι αγρότες που θα προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης, θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη τα επόμενα χρόνια.
ΑΓΡΟΤΕΣ- Ως 30 Απριλίου η πρώτη δόση επιστροφής του πετρελαίου (ΕΦΚ) – Η νέα ΚΑΠ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ