ΑΓΡΟΤΙΚΑ-Απλήρωτες επιδοτήσεις, δύσκολα για Οκτώβρη το Τσεκ- Τι συμβαίνει με τις Δηλώσεις
Του Γιώργου Θεοχάρη
News: Εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα και ξηρασίας, και με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα δεν είναι συνηθισμένο να φέρνει πληρωμές για τον αγροτικό κόσμο, η καθυστέρηση στην εξόφληση άμεσων ενισχύσεων ύψους άνω των 140 εκατ. ευρώ επιδεινώνει τα προβλήματα χιλιάδων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ έως 10 Δεκεμβρίου 2024: Τι γνωρίζουμε εως σήμερα 23 Ιουλίου
Η οικονομική στενότητα που καταγράφεται, ειδικά αυτή την εποχή, επιβάλλει την αφύπνιση των υπευθύνων επί των πληρωμών και την αναζήτηση λύσεων άμεσης διευθέτησης αυτών των εκκρεμοτήτων, αντί της καθυστέρησής τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Αυτή είναι η τελευταία προθεσμία σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην χαθούν τα χρήματα.
Το πρόβλημα είναι γνωστό και οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τους αγρότες αρκετές. Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται επί του παρόντος, καθώς η προτεραιότητα είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου. Στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Οργανισμού Πληρωμών με εκπροσώπους των ΚΥΔ στη Θεσσαλονίκη, και μπροστά στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που καθιστούν σχεδόν αβέβαιη την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2024 στα τέλη του Οκτωβρίου, ο κ. Μπαμπασίδης ανέφερε ότι η παράταση της τελικής προθεσμίας υποβολής και οριστικοποίησης των φετινών δηλώσεων μετά τις 12 Σεπτεμβρίου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι αγρότες τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, λύσεις αναμένονται και όσον αφορά τα απλήρωτα υπόλοιπα από την περσινή χρονιά. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών συζήτησαν με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, δίνοντας έμφαση στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκαν αρχικά στις εκκρεμότητες των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα πορτοκάλια, τη σταφίδα και τον αραβόσιτο. Χαρακτηριστικά, δηλώθηκε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δόθηκαν ελάχιστα χρήματα για τον αραβόσιτο, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στις ανολοκλήρωτες εργασίες που παραμένουν στα Οικολογικά Σχήματα.
ΕΛΓΑ -ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΚΤΑΚΤΟ: Πληρωμές αγροτών αύριο 25/7 για αποζημιώσεις των πληγέντων στη Θεσσαλία
Δεν υπάρχει ακόμη καμία ανακοίνωση για τα eco-schemes, για τα οποία κανένας παραγωγός δεν πληρώθηκε συμπληρωματικά στις αρχές Ιουλίου. Θα έπρεπε ήδη να έχει ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για πιθανές διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει η απαραίτητη πληρωμή. Από τον προϋπολογισμό των 426,4 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που σημαίνει ότι οφείλονται ακόμα περίπου 27 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.
Εν τω μεταξύ, για τις πυρκαγιές του 2021 σε Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησο και Ρόδο, όσοι αγρότες έχουν στα χέρια τους πορίσματα και έλαβαν προκαταβολές για το 2022 και το 2023 μέσω Κρατικής Αρωγής, τώρα θα εξοφληθούν σε μία ή δύο δόσεις μέχρι 30 Ιουνίου 2025. Ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. ευρώ για το 2024 και 20 εκατ. ευρώ για το 2025, μέσω ΕΛΓΑ. Ενδεικτικά, ένας αγρότης που είχε χάσει 50 ελιές, βάσει Αρωγής είχε να λάβει 7.200 ευρώ. Οι προκαταβολές των 50,4 ευρώ ανά δέντρο έχουν καταβληθεί, ενώ έγινε άλλη μία πληρωμή αρχές 2024, όχι όμως για όλους. Οπότε, ο αγρότης αυτός θα πληρωθεί τα υπόλοιπα χρήματα μέσω ΕΛΓΑ αφού πρώτα συμπληρώσει ΟΣΔΕ για τα έτη 2024 και 2025.
Η κατάσταση για τους αγρότες παραμένει δύσκολη, και η άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η αγροτική παραγωγή εξαρτάται άμεσα από τη ρευστότητα και την οικονομική σταθερότητα των παραγωγών, και οποιαδήποτε καθυστέρηση στις πληρωμές μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΔΕ- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΟΠΕΚΕΠΕ