ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr)! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (efka.gov.gr) ΝΕΑ LIVE! – Ενημερωθείτε αναλυτικά!
NEWS: Απορρίπτουν το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η προσεχής Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.
Οι αγρότες, σημειώνει το agronews.gr, έχουν στη διάθεση τους μια εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της υποβολής δήλωσης για το έτος ενίσχυσης 2023, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει στη συνέχεια μια περίοδος διορθωτικών πράξεων, κυρίως για να ξεκαθαρίσουν οι ενδιαφερόμενοι και οι δικαιούχοι των δράσεων του νέου πρασινίσματος.
Προκειμένου να προλάβουν οι διαχειριστικές αρχές να προβούν σε μια έστω υποτυπώδη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ μέσα στον Οκτώβριο, τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν άλλωστε να δοθεί νέα παράταση.
Με non paper που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρινίζεται λοιπόν πως:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, από κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία για την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ – μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί- λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.»
Υπενθυμίζεται πως παραμονές δεκαπενταύγουστου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την παράταση που είναι σε ισχύ σήμερα, με την αρχική ημερομηνία έως τότε, να τοποθετεί ως τελευταία ημέρα υποβολής δηλώσεων χωρίς ποινή την 25η Αυγούστου.
Σημειώνεται πως τροποποιήσεις της ενιαίας αίτησης μετά την 11η Σεπτεμβρίου θεωρούνται απαράδεκτες.
Ειδικά στα πλαίσια των ελέγχων μέσω παρακολούθησης, μέσω λειτουργίας διεπαφής αναρτώνται ειδοποιήσεις οι οποίες αφορούν σε αγροτεμάχια για τα οποία τα δορυφορικά δεδομένα είτε δεν οδηγούν σε τελεσίδικη απόφαση είτε υπάρχει ένδειξη πιθανής μη-συμμόρφωσης . Ο σκοπός της διεπαφής είναι η ενημέρωση των παραγωγών προκειμένου να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες ή σε αποστολή φωτογραφιών με γεωσήμανση. Οι ενταγμένοι στα μέτρα της αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να διατηρούν σταθερά τα αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στο μέτρο, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του κάθε Μέτρου.
Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Παράταση περιόδου ολοκλήρωσης Σχεδίων Βελτίωσης
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη λαμβάνοντας υπόψη ότι: Μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 5.450 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμη 3.500 σχέδια, Διαπιστώνεται υστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων λόγω των επιπτώσεων της Πανδημίας, Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παράδοση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι δικαιούχοι των επενδυτικών σχεδίων, Πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αδειοδότηση και συνολικά την ολοκλήρωση των κτιριακών κατασκευών, πολλές εκ των οποίων ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, και με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης η διασφάλιση της ολοκλήρωσης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, αποφάσισαν την χορήγηση τρίμηνης παράτασης για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης που μέχρι σήμερα είχαν ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 42 μήνες. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυση και να υποβάλλουν το τελικό τους αίτημα πληρωμής 45 μήνες μετά την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού τους σχεδίου.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΕΚΕΠΕ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ LIVE! – Τι αλλάζει!
Αλλαγή στις ημέρες που θα πληρώνονται πλέον οι συντάξεις, αρχής γενομένης από αυτές του Οκτωβρίου 2023, ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ.
για τους μισθωτούς: η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
για τους μη μισθωτούς: η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
- οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/09/2023, ημέρα Τρίτη, για δε τους μισθωτούς στις 28/09/2023, ημέρα Πέμπτη,
- οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/10/2023, ημέρα Πέμπτη, για δε τους μισθωτούς στις 30/10/2023, ημέρα Δευτέρα,
- οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 27/11/2023, ημέρα Δευτέρα, για δε τους μισθωτούς στις 29/11/2023, ημέρα Τετάρτη.