ΕΚΤΑΚΤΟ ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr)!! Ευχάριστη ΕΙΔΗΣΗ για τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – Φτιάξε τη δική σου ΛΑΓΑΝΑ 2023!!! – Αναλυτική ενημέρωση!
NEWS: Προειδοποίηση προς τις τράπεζες στέλνει η ΑΑΔΕ (www.aade.gr) για το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο της ενίσχυσης, του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», που αφορά τις ζωοτροφές.
Όπως επισημαίνει στην σχετική εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ (την οποία δημοσιοποίησε στις 16 Φεβρουαρίου 2023), η ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι (κτηνοτρόφοι), βάσει του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Στο μεταξύ μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους που βρέθηκαν σε έλεγχο το 2020 (πολλαπλή συμμόρφωση) νεοεισερχόμενοι (που δεν μπορούσαν να έχουν εισόδημα). Η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά στους κτηνοτρόφους. Για τους κομμένους λόγω ΚΑΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ αναζητούν κονδύλια και θα καθυστερήσει η πληρωμή τους.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΟΠΕΚΕΠΕ!! Ευχάριστη ΕΙΔΗΣΗ για τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – Φτιάξε τη δική σου ΛΑΓΑΝΑ 2023!!! – Εύκολη συνταγή!
H συνταγή που παραθέτουμε εδώ, από τις μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, Τρίκορφου Φωκίδας, αποτελεί αληθινή πρωτοτυπία.
Η λαγάνα κανονικά είναι ένας άζυμος άρτος, όπερ σημαίνει χωρίς μαγιά και προζύμι. Υπάρχει λόγος γι’ αυτή την απουσία. Πρώτον, τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας μας προετοιμάζουν για μια περίοδο νηστείας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία.
Και, δεύτερον, το προζύμι και η μαγιά συμβολίζουν την αναγέννηση και την αναπαραγωγή, που δεν συνάδουν με την αυστηρότητα του σαρανταήμερου. Όμως από παλιά οι νοικοκυρές συνήθιζαν να υποβοηθούν τη ζύμη με λίγη μαγιά ή προζύμι, κι έτσι ακόμα και στο παραδοσιακό συνταγολόγιο είναι λίγες οι πραγματικά άζυμες λαγάνες. Γι’ αυτό και η συνταγή που παραθέτουμε εδώ, από τις μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, Τρίκορφου Φωκίδας, αποτελεί αληθινή πρωτοτυπία. Εθιμοτυπικά, η λαγάνα ζυμώνεται και ψήνεται αμέσως μετά. Μπορούμε να τη φτιάξουμε κι εμείς έτσι, όμως είναι προτιμότερο να την ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ και, αφού τη ζυμώσουμε και την πλάσουμε, να την αφήσουμε περίπου 8 ώρες να ξεκουραστεί, να ωριμάσει και να αφρατέψει ελαφρώς. Το επόμενο πρωί, την ψήνουμε και θα την έχουμε έτοιμη, ζεστή και τραγανή. Δεν θα είναι αφράτη, αλλά σαν επίπεδο πιτάκι.
15′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 55′
Υλικά
Τεμάχια: 1 λαγάνα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε άζυμη λαγάνα μοναστηριακή, σε βαθύ μπολ διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
- Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μέτρια λαγάνα, πάχους 0,5 εκ., κάνοντας και τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
- Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. μέσα σε φούρνο που έχουμε θερμάνει και μετά σβήσει) χωρίς να τη σκεπάσουμε, για περίπου 8 ώρες.
- Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
- Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.