ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ LIVE !! ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…! ΕΝΣΤΟΛΟΙ, ΕΦΚΑ (efka.gov.gr)! ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ (oaed.gr) – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
NEWS:Τέσσερις ασφαλιστικές διατάξεις αναμένεται να παρουσιάσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, οι οποίες θα ενταχθούν στο μίνι ασφαλιστικό που θα προωθηθεί στη Βουλή αρχές Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι το στοκ παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αγγίζει τις 103.665 εκκρεμείς συντάξεις (στοιχεία 31 Μαίου 2023). Από αυτές οι 71.104 είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή εκκρεμούν πάνω από 3 μήνες. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι είναι υπόλογος για περίπου 50.000 επικουρικές καθώς προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της επικουρικής και του εφάπαξ είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη.
Πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι εκκρεμείς ήταν 64.635 και οι ληξιπρόθεσμες 50.791.
Στον κλάδο των επικουρικών συντάξεων η αναμονή σήμερα μπορεί να φτάσει τα 4, 5, 6 ακόμα και τα 7 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις όταν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς Έλληνες εργαζόμενους.
Επικουρική fast track-ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ LIVE!! ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…! ΕΝΣΤΟΛΟΙ, ΕΦΚΑ! ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ
H πρώτη διάταξη προσβλέπει στην αυτόματη εκκαθάριση του μητρώου των ασφαλισμένων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των επικουρικών. Η δεύτερη διάταξη θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασία, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σημειώνουμε ότι ένας από τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης είναι η αναζήτηση των ενσήμων σε καρτέλες (που μπορεί να έχουν χαθεί) καθώς σε πολλά πρώην επικουρικά η διαδικασία της έκδοσης είναι ακόμη χειρόγραφη.
Η διάταξη απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για όλα τα Ταμεία και θα εφαρμοστεί αναδρομικά, στις 50.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που είναι σε αναμονή. Όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τη 15ετία και όχι με το χρόνο ασφάλιση που προέβλεπε το Ταμείο τους.
Σημειώνουμε ότι για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου για την έκδοση επικουρικής απαιτείται η θεμελίωση με 25ετία και 35ετία. Στην 25ετία ο ασφαλισμένος παίρνει την επικουρική στα 67 ακόμη και αν πήρε την κύρια σύνταξη πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 55 με 25ετία και ανήλικο). Για να πάρει την επικουρική πριν τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη. Με τη νέα διάταξη όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία.
Οι ίδιοι κανονισμοί ισχύουν και στις ΔΕΚΟ– τράπεζες καθώς απαιτείται η συμπλήρωση 25 και 35 ετών ασφάλισης για την έκδοση της επικουρικής.
Με την ενεργοποίηση της νέας διάταξης, ο ασφαλιστικός χρόνος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία, που «διαβάζει» το σύστημα. Αν τεκμηριώνεται ασφαλιστικός χρόνος 25 ετών, η επικουρική του ασφαλισμένου θα υπολογίζεται με βάση την 25ετία, αν διαπιστώνονται 20 έτη, με βάση την 20ετία κοκ. Αν το σύστημα δε «διαβάσει» το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, το σίγουρο είναι ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 ετών χωρίς να αναγκαστεί να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια για να προσεγγίζει τα απαιτούμενα χρόνια, αναφέρει το imerisia.gr.
Μειώνεται ο χρόνος απονομής
Με την εφαρμογή του νέου μοντέλου θα μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος απονομής καθώς στις περιπτώσεις που αναζητούνται τα έτη ασφάλισης, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική με βάση το ελάχιστο χρόνο (μόλις 60-80 ευρώ) και να πάρει σε δεύτερο χρόνο την υπόλοιπη σύνταξη, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και ο υπολογισμός.
Παράλληλα θα μειωθούν οι απορριπτικές αποφάσεις που εκδίδονταν με βάση τη νομοθεσία των πρώην Ταμείων η οποία απαιτούσε τη συμπλήρωση 25 η 35 ετών, προϋποθέσεις που δεν πληρούσε ο ασφαλισμένος. Οι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επανέλθουν με νέα αίτηση και να λάβουν επικουρική σύνταξη.
Επίσης, σημαντικό είναι ότι θα μπορεί να πάρει επικουρική στην ηλικία που έλαβε και την κύρια σύνταξη. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου που βγήκε με πλήρη σύνταξη στα 60 με 30 έτη ως εκπαιδευτικός θα πρέπει να περιμένει ως τα 67 για να πάρει την επικουρική επειδή δεν συμπληρώνει 35ετία. Με την εφαρμογή της νέας διάταξης θα πάρει την επικουρική του χωρίς να περιμένει να πιάσει το 67ο έτος.
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και οφειλέτες
Στο μίνι ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται επίσης η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και για τους εγκλωβισμένους οφειλέτες που δε μπορούν να πάρουν σύνταξη.
Ειδικότερα, σήμερα οι οφειλέτες έως 20.000 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες , δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη. Με τη νέα ρύθμιση αυξάνεται το όριο της οφειλής στις 30.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες με κάποιους όρους και προϋποθέσεις. (Να αποδεικνύεται με την άρση των τραπεζικών τους λογαριασμών ότι είναι αναξιοπαθούντες και όχι κακοπληρωτές). Για το διάστημα αυτό ωστόσο θα μπορούν να παίρνουν το 50% της σύνταξής τους .
Όταν φτάσουν στο κατώφλι των 30.000 ξεμπλοοκάρεται η σύνταξή τους και περνούν στο σημερινό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο αποπληρώνουν την υπόλοιπη οφειλή σε 60 δόσεις.
Την ίδια ώρα η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προβλέπει από την 1/1/2024 την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξή τους. Αντί αυτού ορίζεται μηνιαία εισφορά 10% στο εισόδημα από την εργασία τους. Το νέο καθεστώς ευνοεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων και έχει στόχο να τους ενθαρρύνει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη εργασία.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ!! ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…! ΕΝΣΤΟΛΟΙ, ΕΦΚΑ! ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ – Πώς θα πάρετε μέχρι 1000 ευρώ.
Στην επέκταση του προγράμματος κατάρτισης για ανέργους με επίδομα κατάρτισης ύψους 1.000 ευρώ προχωρά το επόμενο διάστημα η ΔΥΠΑ (dypa.gr) δίνοντας τη δυνατότητα σε επιπλέον 30.000 ανέργους να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους, με σχετική πιστοποίηση, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα κατάρτισης «νέας γενιάς» ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και αποτελεί την μεγαλύτερη δράση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην χώρα, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (upskilling/reskilling), κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Αρχικά αφορούσε σε 80.000 άνεργους, αλλά μετά την μεγάλη ανταπόκριση επεκτάθηκε για 40.000 επιπλέον ανέργους.
Δικαιούχοι
Δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:
- Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
- Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών
- Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Σημειώνεται ότι το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σύνταξη: Αυξήσεις 3% έως 4% για 2,6 εκατ. συνταξιούχους το 2024 -ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ΄΄
Αυξήσεις συντάξεων με αφετηρία το 3% και ανώτατο όριο το 4% θα πάρουν 2,6 εκατ. συνταξιούχοι για το 2024.
Το τελικό ποσοστό θα καθοριστεί στον Προϋπολογισμό του 2024, το σχέδιο του οποίου θα γνωστοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.
Επικρατέστερη είναι μια αύξηση στο 3,5%.
Οι αυξήσεις θα δοθούν σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι και σε όσους αποχωρούν φέτος με αίτηση από 1ης/1/2023 έως και 31/12/2023.
Για 1,8 εκατ. συνταξιούχους οι αυξήσεις θα φανούν στην τσέπη, με το μικτό κέρδος -πριν τις κρατήσεις και το φόρο- να κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 200 ευρώ σε χαμηλές συντάξεις έως και 988 ευρώ για τις υψηλές άνω των 2.300 ευρώ.
Για περίπου 750.000 οι αυξήσεις δεν θα περάσουν στην τσέπη, γιατί οι εν λόγω συνταξιούχοι λαμβάνουν ένα ποσό ως «προσωπική διαφορά» και κάθε αύξηση συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να μηδενιστεί. Πρακτικά, συνταξιούχος που έχει 50 ευρώ προσωπική διαφορά και πάρει αύξηση 30 ευρώ δεν θα δει όφελος στην τσέπη, γιατί θα του μείνει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 20 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα πληρωθούν με εφάπαξ επίδομα από 100 έως 200 ευρώ (λεπτομέρειες σελ. 4-5 του ενθέτου).
Οι αυξήσεις, όπως και το επίδομα για την προσωπική διαφορά θα καταβληθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024, που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.
Το τελικό ποσοστό της αύξησης που προκύπτει με βάση τις προβλέψεις που έχουν αποτυπωθεί στον φετινό Προϋπολογισμό είναι στο 3,5%.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατεβάζει τον πήχη στο 3%, χωρίς όμως να είναι το τελικό ποσοστό, καθώς τα μεγέθη που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων (πληθωρισμός και ανάπτυξη έτους 2023) θα αναθεωρηθούν προς τα τέλη της χρονιάς. Για να βγει πάντως το 3% θα πρέπει είτε να πέσει το ποσοστό ανάπτυξης κατά 1 μονάδα και από 2,3% να είναι 1,3% για φέτος, που δεν προκύπτει από καμία οικονομική πρόβλεψη εγχώριων και ξένων οργανισμών, είτε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κατά 1 μονάδα και από 4,5% να διαμορφωθεί στο 3,5% για το 2023, που επίσης δεν αποτυπώνεται στις προβολές των οικονομικών αναλύσεων. Αυτό που φαίνεται με βάση τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας έως τα μέσα του 2023 είναι η ανάπτυξη να διαμορφώνεται μεταξύ 2,2% και 3% και ο πληθωρισμός να κινείται μεταξύ 4% και 4,5%.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση προκύπτει από το άθροισμα ανάπτυξης και πληθωρισμού διά του 2. Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, η αύξηση των συντάξεων για το 2024 θα είναι από 3,1% έως 3,75%.