Στο Άγιον Όρος, η κουζίνα έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση και την πνευματική ζωή των μοναχών. Οι συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά είναι απλές αλλά γεμάτες γεύση και υγιεινές.
Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ σας παρουσιάζει δυο από τις πιο αγαπημένες σούπες που ετοιμάζουν οι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι τόσο θρεπτικές όσο και αρωματικές Χρησιμοποιώντας φρέσκα, αγνά υλικά και βασιζόμενοι σε παραδοσιακές τεχνικές, αυτές οι σούπες δεν είναι μόνο ένα γευστικό ταξίδι, αλλά και μια εμπειρία που αγγίζει την ψυχή.
Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε δύο από τις πιο αγαπημένες συνταγές του Αγίου Όρους και να απολαύσετε την αυθεντική γεύση που πηγάζει από την καρδιά της μοναστικής παράδοσης.
1. Σούπα με Κάστανα και Πράσο
Μια ξεχωριστή φθινοπωρινή σούπα με γλυκιά γεύση και αρώματα της φύσης.
Υλικά:
• 500 γρ. κάστανα (καθαρισμένα και βρασμένα)
• 2 πράσα (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
• 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
• 1 καρότο, ψιλοκομμένο
• 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. κύμινο
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα πράσα και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν.
2. Προσθέτετε τις πατάτες, τα κάστανα και το κύμινο. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά.
3. Ρίχνετε το νερό ή τον ζωμό και αφήνετε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
4. Χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ, πολτοποιείτε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
5. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε ζεστή με λίγο φρέσκο ψωμί ή κρουτόν.
2. Σούπα Μανιταριών με Άγριο Ρύζι
Μια γήινη, αρωματική σούπα που θυμίζει τη δασική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους.
Υλικά:
• 300 γρ. άγρια μανιτάρια (π.χ. πλευρώτους ή πορτσίνι), ψιλοκομμένα
• 1 φλιτζάνι άγριο ρύζι
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
• 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γ. θυμάρι
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
2. Προσθέτετε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και τα σοτάρετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
3. Αν χρησιμοποιείτε κρασί, το προσθέτετε και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
4. Προσθέτετε το άγριο ρύζι και τον ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
5. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε ζεστή, γαρνίροντας με λίγο ελαιόλαδο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αυτές οι σούπες αποτυπώνουν την αγάπη για τα υλικά της φύσης και την απλότητα, δίνοντας ταυτόχρονα μια πιο ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου