ΕΛΓΑ: Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά τη γνωστή της τακτική: πολλές συναντήσεις, ακόμα περισσότερες υποσχέσεις και στο τέλος… ψίχουλα στους αγρότες.
Του Γιώργου Θεοχάρη
News: Η χθεσινή συνάντηση (Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, με εκπροσώπους της διεπαγγελματικής βάμβακος και τη βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, δεν έφερε ουσιαστικές δεσμεύσεις αλλά αόριστες διαβεβαιώσεις για στήριξη στο βαμβάκι και – προσχηματικά – στον ηλίανθο.
Ενίσχυση στο βαμβάκι, αλλά σε εξευτελιστικά επίπεδα
Οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενισχύσεων στο βαμβάκι, αλλά σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες των παραγωγών. Οι αγρότες ζητούν εδώ και μέρες στήριξη της τάξης των 53 ευρώ το στρέμμα, όμως το υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να δώσει μόλις 25 ευρώ το στρέμμα – ποσό που περισσότερο μοιάζει με ελεημοσύνη παρά με πραγματική αποζημίωση.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τον ηλίανθο, ο οποίος – αν και εντάχθηκε στις πληγείσες καλλιέργειες – θα λάβει μια ενίσχυση της τάξης των 10 ευρώ το στρέμμα. Το ερώτημα είναι: πώς ακριβώς περιμένουν από τους παραγωγούς να επιβιώσουν, όταν οι απώλειες φτάνουν το 70% της σοδειάς λόγω ξηρασίας;
Πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των αγροτών
Παρά τη δίωρη συνάντηση, η αλήθεια είναι πως η πολιτική ηγεσία δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση στους παραγωγούς, ούτε μίλησε για ακριβή ποσά ενίσχυσης. Αντίθετα, το υπουργείο επιλέγει να καθυστερεί τις ανακοινώσεις, ώστε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται σε «διαβούλευση» με όλους τους αγροτικούς φορείς.
Η τακτική αυτή είναι γνωστή: μεγάλες καθυστερήσεις, μικρές παροχές και πολλές φωτογραφίες για επικοινωνιακή κατανάλωση. Οι αγρότες όμως δεν χρειάζονται άλλες ανακοινώσεις και υποσχέσεις – χρειάζονται ουσιαστική στήριξη.
Οι δηλώσεις Αραμπατζή και η πραγματικότητα
Η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, στην οποία προσπαθεί να παρουσιάσει τις ελάχιστες υποσχέσεις του υπουργείου ως… μεγάλες κατακτήσεις. Συγκεκριμένα, μιλά για:
• Αποζημίωση για ηλίανθο λόγω ξηρασίας (χωρίς συγκεκριμένο ποσό)
• Μείωση του πλαφόν για τη συνδεδεμένη καλαμποκιού και βάμβακος
• Ειδική ενίσχυση στους βαμβακοκαλλιεργητές λόγω απώλειας εισοδήματος
• Οριζόντια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την καραντίνα πανώλης και ευλογιάς
Όμως, όλα αυτά είναι γενικές διακηρύξεις, χωρίς συγκεκριμένα νούμερα και χρονοδιαγράμματα. Οι αγρότες δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους με υποσχέσεις, ούτε αγοράζουν σπόρους και λιπάσματα με «δεσμεύσεις».
Οι αγρότες πληρώνουν, αλλά δεν αποζημιώνονται
Η κοροϊδία δεν σταματά εδώ. Την ίδια στιγμή που οι αποζημιώσεις σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και ο ηλίανθος είναι ελάχιστες, κάποια προϊόντα συνεχίζουν να λαμβάνουν υπερβολικές αποζημιώσεις σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ για την πενταετία 2019 – 2023, οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών στην Πέλλα εισέπραξαν 6 ευρώ σε αποζημιώσεις για κάθε 1 ευρώ που πλήρωσαν σε εισφορές. Αντίθετα, οι καλλιεργητές σιταριού και ελιάς στη Δράμα πήραν πίσω ψίχουλα, παρά το γεγονός ότι οι εισφορές τους ήταν εξίσου υψηλές.
Η αδικία συνεχίζεται και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι – όπως καταγγέλλουν – λαμβάνουν αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν καν τις εισφορές τους. Για παράδειγμα, οι πληγείσες εκμεταλλεύσεις από την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων παραμένουν χωρίς στήριξη, παρότι το κόστος ζωοτροφών έχει εκτοξευθεί.
ΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΩΣ 25.000 ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – Και οι επόμενες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ
Ένας ΕΛΓΑ σε κατάρρευση και η «τρύπα» των 613 εκατ. ευρώ
Η κατάσταση στον ΕΛΓΑ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού, τα συνολικά έσοδα από εισφορές την περίοδο 2019-2023 ανήλθαν σε 830 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν έφτασαν τα 1,43 δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα; Ένα έλλειμμα 613 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε κυρίως μέσω κρατικών ενισχύσεων και ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ωστόσο, αυτή η «λύση» δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Αν δεν αλλάξει ριζικά το μοντέλο αποζημιώσεων, οι Έλληνες αγρότες θα συνεχίσουν να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.
Οι αγρότες δεν χρειάζονται άλλη κοροϊδία
Η ελληνική ύπαιθρος βιώνει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους και ανεπαρκείς αποζημιώσεις.
Το ερώτημα είναι: μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία; Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις αποδεικνύονται ξανά λόγια του αέρα, ενώ οι αγρότες παλεύουν να επιβιώσουν με πενιχρές ενισχύσεις.
Η αγροτική πολιτική πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα. Όχι με επικοινωνιακές φιέστες και αόριστες ανακοινώσεις, αλλά με ουσιαστικά μέτρα στήριξης, πραγματικές αποζημιώσεις και ένα δίκαιο σύστημα αποκατάστασης των ζημιών. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον αγροτικό κόσμο ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες, τότε σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκρηκτικές αντιδράσεις.
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ! Τι συνέβη με τα προγράμματα και η επόμενη πληρωμή ΟΠΕΚΕΠΕ