ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ελπίδα για ουσιαστική οικονομική στήριξη στους βαμβακοπαραγωγούς, λόγω της σημαντικής απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, φαίνεται να διαψεύδεται.
Του Γιώργου Θεοχάρη
News: Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και των εκπροσώπων των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εάν η βαμβακοκαλλιέργεια μπορεί να ενταχθεί στο Μέτρο 23, που προβλέπει οικονομική ενίσχυση για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και θα αφορά μόνο έναν μικρό αριθμό παραγωγών, αφήνοντας εκτός ενίσχυσης τον κύριο όγκο των καλλιεργητών.
Δύσκολα αποδεικνύεται η απώλεια εισοδήματος- ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ! Προς εκτός εκτακτης ενίσχυσης για το βαμβάκι –Έξαλλοι οι αγρότες με ΟΠΕΚΕΠΕ και Μαξίμου
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ένταξη του βαμβακιού στο Μέτρο 23 είναι η τεκμηρίωση της απώλειας εισοδήματος σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση, αναφέρει ότι η στήριξη θα αφορά μόνο καλλιέργειες που μπορούν να αποδείξουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων.
Ωστόσο, η απώλεια εισοδήματος δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά στη μείωση της παραγωγής. Οι αγρότες επισημαίνουν ότι ακόμη και αν οι αποδόσεις δεν μειώθηκαν κατά 30%, οι χαμηλές τιμές του βαμβακιού στην αγορά έχουν οδηγήσει σε εξίσου σοβαρή μείωση των εσόδων τους.
Αντίστοιχη προσγείωση στην πραγματικότητα δείχνει και η στάση της Διεπαγγελματικής του Βάμβακος. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό της για την προοπτική στήριξης, πλέον οι εκπρόσωποί της φαίνεται να αντιλαμβάνονται τους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει το Μέτρο 23 και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών θα μείνει εκτός ενίσχυσης.
Τι κερδίζουν οι αγρότες
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Ωστόσο, οι αλλαγές στον υπολογισμό των ποσών που θα επιστρέφονται ανά καλλιέργεια θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026, αφού προηγηθεί ανάλυση των πραγματικών τιμολογίων που θα δηλώσουν οι παραγωγοί φέτος.
Για το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, επιβεβαιώθηκε ότι το ειδικό τιμολόγιο των 9,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα ισχύει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Παρόλα αυτά, οι αγρότες χαρακτηρίζουν αυτή τη δέσμευση ανεπαρκή, καθώς η επιβάρυνση από την ενεργειακή κρίση συνεχίζεται.
Συλλαλητήριο και αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό
Η δυσαρέσκεια των αγροτών απέναντι στη στάση της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, προγραμματίζουν μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο Porto Palace, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν αγρότες από όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από το τέλος του μήνα, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματά τους.
Στις Βρυξέλλες ο ελληνικός φάκελος μέχρι 28 Φεβρουαρίου
Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση προχωρά στη σύνταξη του φακέλου που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται οι καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν με στοιχεία ότι υπέστησαν ζημία τουλάχιστον 30% το 2024, ώστε να εγκριθεί η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με παραγωγούς στην Ημαθία, απέφυγε να αποκαλύψει ποιες καλλιέργειες θα περιληφθούν στον φάκελο, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Το βαμβάκι στο επίκεντρο της διεκδίκησης
Το βαμβάκι θεωρείται μια από τις πιθανότερες καλλιέργειες που θα ενταχθούν στο φάκελο, λόγω της μεγάλης πτώσης στις αποδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και των χαμηλών τιμών. Ο κ. Σταμενίτης ανέφερε ότι το προϊόν θα ενισχυθεί το 2025 και μέσω της νέας ΚΑΠ, λαμβάνοντας 31,7 ευρώ το στρέμμα, με την προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί θα τηρήσουν ορισμένες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Οι αγρότες αντιδρούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες
Σε ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις «ψίχουλα» και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Μεταξύ των βασικών τους αιτημάτων είναι:
- • Αναπλήρωση εισοδήματος για όλους τους πληγέντες παραγωγούς, ανεξάρτητα από το αν η ζημιά ξεπέρασε το 30%.
- • Οριστική λύση στο θέμα του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, με γενναίες εκπτώσεις και όχι απλή χρονική επιμήκυνση των ισχυόντων τιμολογίων.
- • Άμεση καταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων και αναθεώρηση της ποσότητας πετρελαίου που δικαιούται κάθε καλλιέργεια.
- • Αύξηση των ποσών των συνδεδεμένων ενισχύσεων και μείωση των προϋποθέσεων για τη χορήγησή τους.
Οι νέοι αγρότες και οι προοπτικές για το μέλλον
Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλεί η πορεία του προγράμματος για τους νέους αγρότες. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλο ενδιαφέρον, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είχαν υποβληθεί μόλις 414 αιτήσεις, αριθμός πολύ χαμηλότερος από αυτόν που αναμενόταν.
Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων του ΥπΑΑΤ, Ευθύμιος Τσιατούρας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, που λήγει στις 25 Φεβρουαρίου. Αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας πρόσκλησης το 2026, οι νέοι αγρότες εκφράζουν ανησυχία για το κατά πόσο το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους.
Η αγροτική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς οι προσδοκίες για ουσιαστική οικονομική στήριξη διαψεύδονται η μία μετά την άλλη. Η προγραμματισμένη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι μαζική, ενώ η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα κρίνει αν υπάρχει περιθώριο για ουσιαστικές παραχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.