Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, στο πλαίσιο του ταξιδιού του Ρώσου ηγέτη στη Ρώμη. Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών μετά τον ΝΟέμβριο του 2013, πάλι στο Βατικανό….
“Η συνομιλία με τον Πάπα πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και κράτησε πάνω από μία ώρα. Συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με αρκετές παγκόσμιες υποθέσεις, ενώ φυσικά αναφέρθηκαν και στην κρίση στην Ουκρανία,” σ’υμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Μετά τη συνομιλία Πούτιν και Πάπα, οι δύο άνδρες αντήλλαξαν δώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε ένα κέντημα σαν πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει το Χριστό στον καθεδρικό ναό του Σωτήρα. Επιπλέον, η ρωσική αντιπροσωπεία έδωσε στον Πάπα τόμους της Ορθόδοξης Εγκυκλοπαίδειας. Από την πλευρά του ο Πάπας δώρισε ένα μετάλλιο από τον καλλιτέχνη Guido VEROI που δείχνει τον άγγελο της ειρήνης
Μετά τη συνάντηση του Πάπα με τον Ρώσο πρόεδρο στο δρόμο προς την έξοδο από τη βιβλιοθήκη, ο ποντίφικας ζήτησε από τον Βλ. Πούτιν να μεταφέρει τις καλύτερες ευχές του στον Πατριάρχη Κύριλλο.
Σύμφωνα με μια δήλωση που εκδόθηκε από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Fr Federico Lombardi:
“η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αγίου Πατέρα και του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού παλατιού.Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διήρκεσαν 50 λεπτά, τόσο ο Πάπας όσο και ο πρόεδρος επικεντρώθηκαν στην σύγκρουση στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή”
Σύμφωνα με τον Fr Lombardi ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε πως “ πρέπει να δεσμευτούν σε μια ειλικρινή και μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης ”, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες “ συμφώνησαν για τη σημασία της επαναδημιουργίας ενός κλίματος διαλόγου καθώς και για τη σημασία όλες οι πλευρές να δεσμευτούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ ”
Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία.
Όσον αφορά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία.
Η δήλωση του Βατικανού τόνισε τον “ επείγοντα χαρακτήρα ” με τον οποίο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, “ εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες συνθήκες για τη ζωή όλων των συνιστωσών της κοινωνίας, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα των χριστιανών. ”