“Η επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας είναι μια πρόκληση για τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Ανατολική Ευρώπη”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Sviatoslav Shevchuk, επικεφαλής των Ουνιτών στην Ουκρανία, προσπερνώντας τον βρώμικο ρόλο που έχουν παίξει οι Ουνίτες καθόλη τη διάρκεια της κρίσης.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες) της Ουκρανίας δήλωσε ακόμη ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «ανθρωπιστική καταστροφή», που είναι η μεγαλυτερη ανθρώπινη καταστροφή στην Ανατολική Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δήλωση αυτή ήρθε όλως τυχαίως σχεδόν την ίδια στιγμή που Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία, μετά τη συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ στο περιθώριο της G7, επισήμαναν στις 7 του Ιούνη ότι οι κυρώσεις για τη Ρωσία πρέπει να παραμείνουν μέχρι να εφαρμόσει μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Γενέυη ανακοίνωσε στις 9 Ιουνίου ότι εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία από τα μέσα του Απρίλη 2014 μέχρι και τον Ιούνιο, έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό περισσότερα από 1.300.000 άτομα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, δήλωσε επίσης στις 9 Ιουνίου πως συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 2.000.000 Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται κυρίως για τις ανατολικές επαρχίες σε Ντόνετσκ, Luhansk και Kharkivska.
Κατά την ίδια περίοδο, τουλάχιστον 6.454 άνθρωποι, τόσο στρατιώτες όσο και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 16.146 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αποστολής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία και τον ΠΟΥ.
Υπολογίζεται ότι 878.000 Ουκρανοί είχαν ζητήσει άσυλο, άδειες παραμονής ή άλλες μορφές νόμιμης παραμονής σε γειτονικές χώρες.Συνολικά, περίπου 5.000.000 άνθρωποι στην Ουκρανία έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Αρχιεπίσκοπος Shevchuk λοιπόν δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη αντιπράθεση, αλλά “έχει σοβαρές παγκόσμιες συνέπειες.”
Μίλησε για τις διπλωματικές δεσμεύσεις του Βατικανού προκειμένου να βοηθήσει στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση της Ουκρανίας, καθώς και την πιθανή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου προς την Ουκρανία.
Ο αρχιεπίσκοπος είπε στο VATICAN Radio ότι, παρά την “λεγόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ κάθε μέρα υπάρχουν αναφορές περί στρατιωτών και αμάχων που σκοτώθηκαν” και επιτέθηκε στη Ρωσία λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Donbass, “είναι υπό κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων”.