Το Βατικανό επιχειρούσε να υποβαθμίσει τα εγκλήματα που διέπραττε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στη Χιλή ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, χαρακτηρίζοντάς τα «κομμουνιστική προπαγάνδα», σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70 και τα οποία έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.
Ένα τηλεγράφημα που είχε σταλεί από την αμερικανική πρεσβεία από την Αγία Έδρα στις 18 Οκτωβρίου 1973 αναφέρεται σε μία συνομιλία που είχε ο τότε δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού Τζοβάνι Μπενέλι.
Το τηλεγράφημα, με παραλήπτη τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, αφηγείται πως ο καρδινάλιος Μπενέλι εξέφρασε την ανησυχία του, όπως και αυτήν του Ποντίφικα, απέναντι στην επιτυχημένη διεθνή εκστρατεία της Αριστεράς, που παρουσιάζει μία ολωσδιόλου ψευδή άποψη της πραγματικότητας στη Χιλή».
«Ο Μπενέλι επέκρινε ιδιαίτερα την καθ’ υπερβολή κάλυψη ορισμένων περιστατικών, η οποία αποτελεί το μέγιστο επίτευγμα της κομμουνιστικής προπαγάνδας», σημειώνει ο συντάκτης του διπλωματικού τηλεγραφήματος, υπογραμμίζοντας πως ο ανώτατος ιερωμένος εξέφρασε την εκτίμηση πως «αυτό αποδεικνύει το πόσον οι κομμουνιστές δύνανται να επηρεάσουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μέσα στα επόμενα χρόνια».
Για τον αναπληρωτή γραμματέα του Βατικανού, «όπως είναι δυστυχώς φυσιολογικό έπειτα από ένα πραξικόπημα, προφανώς υπήρξαν αιματοχυσίες κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων στη Χιλή».
Μολαταύτα, ο καρδινάλιος Μπενέλι επεσήμαινε πως οι Χιλιανοί επίσκοποι τον διαβεβαίωναν πως «οι διηγήσεις για φρικαλέα αντίποινα που κατακλύζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι αβάσιμες» και πως ο Πινοτσέτ και η στρατιωτική χούντα «καταβάλλουν την κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να επανέλθει στην ομαλότητα η κατάσταση».
Η συνομιλία τούτη καταγράφηκε πέντε εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ, με το οποίο ανετράπη η δημοκρατικά εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε και το οποίο έκτοτε επιδόθηκε σε συλλήψεις, δολοφονίες κι εξαφανίσεις χιλιάδων αριστερών και συνοδοιπόρων.
Τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει ο ιστότοπος αποδεικνύουν περίτρανα πως το Βατικανό άργησε κατά ένα έτος και πλέον να διαπιστώσει το εύρος και τη σκληρότητα της καταπίεσης που ασκούσε στη χώρα ο Πινοτσέτ, αλλά και πάλι δεν καταδίκασε ανοικτά το καθεστώς του και διατήρησε άρρηκτες σχέσεις μαζί του.
Εκείνη την εποχή δε, η ιταλική κυβέρνηση είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Σαντιάγο σε ένδειξη «διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες πολιτικές των Χιλιανών κυβερνώντων».
Τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα, όταν πλέον ο αποκλεισμός του χουντικού καθεστώτος στη Χιλή είχε γενικευθεί, το Βατικανό εξακολουθούσε μια πολιτική «διακριτικά ασκούμενης πίεσης».