Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Βατικανό, στις αρχές του ερχόμενου μήνα, μετά από πρόσκληση του πρώτου.
Η επίσκεψη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ορίστηκε για τις 5 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στη Χιλή που έχει πληγεί από σκάνδαλα παιδεραστίας, εξέφρασε την «ντροπή του» για τις καταχρήσεις κατά την πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των πολιτικών αρχών της χώρας.
Προτού συναντηθεί με τους ινδιάνους Μαπούτσε, ο Πάπας τάχθηκε επίσης υπέρ του δικαίου των «συχνά λησμονημένων» αυτοχθόνων λαών, τους οποίους πρέπει «να ακούσουμε».
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον πόνο και την ντροπή που αισθάνομαι για το ανεπανόρθωτο κακό που έγινε σε παιδιά από ιερείς της Εκκλησίας», δήλωσε χειροκροτούμενος.
«Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με αυτές των αδελφών μου στην επισκοπή, καθώς μολονότι είναι σωστό να ζητήσουμε συγγνώμη και να στηρίξουμε με δύναμη τα θύματα, είναι ανάγκη ταυτόχρονα να δεσμευθούμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί», πρόσθεσε.
Η ομιλία του αργεντινού Πάπα προς ιερείς, μοναχούς και φοιτητές ιερατικών σχολών, που είχαν συγκεντρωθεί στον καθεδρικό ναό του Σαντιάγο, θα εξετασθεί επίσης στο μικροσκόπιο. Ο Φραγκίσκος θα δεχθεί στη συνέχεια περίπου 50 χιλιανούς επισκόπους.
[irp posts=”396804″ name=”Πάπας Φραγκίσκος: Υπάρχει κίνδυνος πολέμου””]
Αντιμέτωπος με μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση
Ο Πάπας, ο οποίος προωθεί τη «μηδενική ανοχή» έναντι των παιδεραστών ιερέων, βρίσκεται αντιμέτωπος στη Χιλή με μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση.
Ο ογδοντάχρονος χιλιανός ιερέας Φερνάντο Καραντίμα, ένας χαρισματικός πρώην εκπαιδευτής ιερέων, κρίθηκε το 2011 από δικαστήριο του Βατικανού ένοχος για πράξεις παιδεραστίας κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Υποχρεώθηκε να αποσυρθεί και να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε μεταμέλεια.
Όμως τον Ιανουάριο 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος πήρε την πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να διορίσει τον Χουάν Μπάρος επικεφαλής μιας αρχιεπισκοπής της χώρας, παρόλο που ήταν ύποπτος ότι είχε προστατεύσει στο παρελθόν την γηραιό καταδικασθέντα ιερέα.
Τον Απρίλιο 2011, η Καθολική Εκκλησία της Χιλής είχε ζητήσει επισήμως συγγνώμη για όλα τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που είχαν διαπράξει μέλη του κλήρου καθώς και για το γεγονός ότι δεν είχε αντιδράσει στο παρελθόν στις καταγγελίες που είχαν γίνει.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της αμερικανικής μκο Bishop Accountability, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος σχεδόν 80 χιλιανών ιερωμένων για σεξουαλική κακοποίηση.