Πάπας Φραγκίσκος: Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ποντίφικας δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι ισχυρότερος εκείνος που αναγνωρίζει την κατάσταση, σκέφτεται τον λαό, έχει το θάρρος να “σηκώσει λευκή σημαία”, να διαπραγματευτεί. Σήμερα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, με τις ισχυρότερες διεθνείς δυνάμεις. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι λέξη θάρρους».
Βίντεο με τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου:
POPE ADMITS KIEV REGIME LOSING, URGES ZELENSKY TO NEGOTIATE PEACE DEAL: He calls on Mad Vlad to have courage to sit at negotiating table with Russia to end conflict.
Stronger one is one who sees the situation, one who thinks about people, one who has courage to raise white flag pic.twitter.com/pDO8vBfRoi
— Kent Peterson 🇵🇸 (@kenthomes1_kent) March 9, 2024
Ερωτηθείς σχετικά με όσους, στην Ουκρανία, κάνουν αναφορά στο ενδεχόμενο «να υψωθεί λευκή σημαία», ο Φραγκίσκος πρόσθεσε: «Όταν βλέπεις (….) ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς. Μπορεί να νιώθεις ντροπή αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό; Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεσθε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο».
Οι δήλωσεις μάλιστα, σχολιάστηκαν ιδιαιτέρως στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στα social media. Ενδεικτικά μερικά posts στην πλατφόρμα Χ (Twitter):
Ωστόσο υπήρχαν κι εκείνοι που συμμερίστηκαν την άποψή του.
Η απάντηση του Βατικανού
Και μετά τις αντιδράσεις, ο υπεύθυνος της αίθουσας Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου στην ελβετική τηλεόραση, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.
«O Πάπας χρησιμοποίησε τον όρο “λευκή σημαία”, κάνοντας και πάλι χρήση της εικόνας που επέλεξε ο δημοσιογράφος, για να αναφερθεί στην λήξη των εχθροπραξιών, την εκεχειρία που επιτυγχάνεται με το θάρρος της διαπραγμάτευσης».
«Αναφερόμενος σε κάθε εμπόλεμη κατάσταση, ο Πάπας τόνισε με σαφήνεια ότι η διαπραγμάτευση δεν αποτελεί ποτέ παράδοση», πρόσθεσε ο Μπρούνι.
protothema.gr