Μιλώντας για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα ως Πάπας, σε μια επίσημη αντιπροσωπεία με εβραίους ηγέτες, ο Πάπας Φραγκίσκος, τάχθηκε έντονα υπέρ των καθολικοεβραϊκών σχέσεων, λέγοντας ότι «λόγω των κοινών μας ριζών» ένας «Χριστιανός δεν μπορεί να είναι αντισημίτης!»
Σύμφωνα με αναφορά του Vatican Radio, ο Πάπας είχε συνάντηση με 30 άτομα της εβραϊκής Επιτροπής των Διεθνών Διαθρησκειακών Υποθέσεων, που έχει ως στόχο να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις του εβραιοχριστιανικού πολιτισμού, στην Αίθουσα του Βατικανού στο αποστολικό παλάτι των Παπών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πάπας είπε ότι είχε συναντήσει «σημαντικές προσωπικότητες του εβραϊκού κόσμου», αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είχε ακόμη συναντηθεί με επίσημο φορέα Εβραίων Ηγετών.
Ενώ ο Πάπας με την ιδιότητα του Ποντίφικα μόλις αρχίζει να συναντά Εβραίους, ο ίδιος ως Φραγκίσκος έχει μια μακρά ιστορία με τον εβραϊκό λαό. Είναι ήδη γνωστός, για παράδειγμα, για ένα βιβλίο που έγραψε με έναν ραβίνο, ενώ ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. «Για τον ουρανό και τη γη: ο Αρχιεπίσκοπος Φραγκίσκος για την πίστη, την οικογένεια και την εκκλησία στον 21ο αιώνα». Το αρχικό κείμενο δημοσιεύθηκε το 2010, γράφτηκε κοινά από τον ίδιο και τον Ραβίνο Abraham Skorka της Αργεντινής, ενώ κυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Απρίλιο.
Ο Πάπας ανέφερε ότι ένα από τα πρώτα μηνύματα που αμέσως απέστειλε μετά την εκλογή του τον Μάρτιο, απευθυνόταν στον Riccardo Di Segni, τον επικεφαλής Ραβίνο της Ρώμης. «Ελπίζω ειλικρινά να συμβάλουμε στην πρόοδο των σχέσεων μεταξύ Εβραίων και Καθολικών που διέπονται από τις αποφάσεις της Β΄ Βατικάνειας Συνόδου» έλεγε το μήνυμα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας με την εβραϊκή ηγεσία, ο Πάπας αναφέρθηκε και πάλι στη Β΄ Βατικάνεια Σύνοδο και στη διακήρυξη Nostra Aetate, μια μνημειώδης Βατικάνεια δήλωση για τη σχέση της εκκλησίας με άλλες θρησκευτικές ομάδες και συγκεκριμένα για τη δήλωση ότι οι Εβραίοι δεν μπορεί να κατηγορηθούν για το θάνατο του Ιησού.
«Οι θεμελιώδεις αρχές που εκφράζονται από τη δήλωση, σημάδεψαν τη διαδρομή που βάδισαν αυτές τις τελευταίες δεκαετίες οι Εβραίοι και οι Καθολικοί για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και αμοιβαία κατανόηση» είπε ο Φραγκίσκος στο ακροατήριο.
Τα μέλη της αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, εξέδωσαν επαινετική δήλωση για τη συνεδρίαση.
«Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας πολύ καλός φίλος του εβραϊκού λαού και χαιρόμαστε για το γεγονός ότι θα συνεχίσει στην πορεία των προκατόχων του, στο να ενισχυθούν οι καθολικό-εβραϊκές σχέσεις ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο ραβίνος David Rosen, διευθυντής της AJC Διεθνών Διαθρησκειακών Υποθέσεων. «Η παρουσία μας σε αυτήν τη συνάντηση ήταν σημαντική, αφού η AJC είναι ιδρυτής της IJCIC και είναι η παλαιότερη αμερικανοεβραϊκή οργάνωση που πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση των καθολικοεβραϊκών σχέσεων.»